Световноизвестен китайски Грандмайстор по бойни изкуства ще гостува в Стара Загора

Тай дзи цюен Грандмайстор Ян Дзюн, потомък на семейство Ян от 6-то поколение, ще гостува в Стара Загора през април. Тай дзи цюен (на китайски 太極拳 – „юмрукът на великия предел) е китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на УШУ.

Ян Дзюн е наследник на фамилията, създала Ян Тайдзицюан и разпространила го по света. Той ще води международен семинар в Стара Загора от 22 до 24 април 2023г., на който ще преподава 26-позиционната Senior Form и Техниката Бутащи Ръце. Ян Дзюн ще гостува в града на липите по покана на Тихомир Тодоров – първият български личен ученик на Грандмайстора и основател на Тайдзицюен центъра на семейство Ян в Стара Загора.

На петгодишна възраст Ян Дзюн започва да тренира със своя дядо, големият учител и Грандмайстор Ян Дзендуо. След като завършва университета в Шанси през 1989 г., той се заема да помага на дядо си в преподаването на бойното изкуство. Ян Дзюн напуска Китай през 1999 г. и се премества в Сиатъл, САЩ за да развива активно Международната асоциация по Тайдзицюен на семейство Ян.

Най-голямата мечта на Грандмайстор Ян Дзюн е да обедини практикуващите в Китай и на Запад в едно голямо семейство, където въпреки националните граници и междукултурните различия, всички да са свързани заедно чрез любовта си към това изкуство.

Тайдзичюен е изграден върху принципите на И Дзин („Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ, изложена в „Дао Де Дзин“. Нарича се „вътрешно бойно изкуство“ поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху „външните“, привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на УШУ, например шаолинските.

През 1956 година в Китай е публикувана брошура – наръчник по Тайдзичюен, където традиционните дълги форми са съкратени и се препоръчват за практикуване от народа на Китай, предимно във функцията на Цигун, или като лечебна гимнастика. С това се свързва и масовото практикуване на Тайдзичюен в Китай. Този факт обогатява възприятието за бойното изкуство, което освен за здраве, продължава да се развива и в рамките на старите традиционни принципи.

В рамките на визитата на Грандмайстор Ян Дзюн, в Стара Загора ще бъде открита първата за България площадка за общодостъпно практикуване на Тайдзицюен.

Информация за семинара на грандмайстор Ян Дзюн можете да откриете тук:
Български език https://fb.me/e/2fcKB5IMf

Английски език https://fb.me/e/2RmoOEiIF

Повече за Ян Тайдзицюен клуба в Стара Загора и учителя Тихомир Тодоров можете да откриете тук: https://www.yangfamilytaichi.bg/

За контакти и допълнителна информация: 0898531692

Автор: Мирчо Христов