Румен Леонидов е с Голямата награда на новата Академия „Иван Давидков“

На 9 март 2023 г. вечерта в културния  център Casa Libri бе официално обявено създаването на Академия „Иван Давидков“. Това стана на  навръх 97-мия рожден ден на българския поет, есеист, художник и писател Иван Давидков (1926-1990). За първи  път бе връчена и наградата на Академията. Членовете на журито Бойко Ламбовски, Калин Донков, проф.Кирил Гогов, Кирил Кадийски, проф.Людмил Димитров, проф.Цветан Теофанов и Борислав Давидков удостоиха  с честта първи носител на приза да бъде поетът Румен Леонидов – за открояваща се творческа самобитност, обществена ангажираност, нравствен стоицизъм, усилия за обогатяване на българския език и за отстояване на националната идентичност.

Академия „Иван Давидков“ е учредена от Бойко Ламбовски, Калин Донков, Кирил Кадийски, проф. Кирил Гогов, проф. Людмил Димитров, проф. Цветан Теофанов и сина на поета – Борислав Давидков, по повод наближаващата 100-годишнина от рождението на писателя през 2026 г.

Целта на приза е да се открояват автори „със със свой глас и творческа самобитност“, които полагат усилия за съхраняването и обогатяването на българския език. Наградата на името на Иван Давидков е плакет по проект на проф. Кирил Гогов.

На събитието бе представен и сборникът „Огън на другия бряг“ с фрагменти от творчеството на Иван Давидков. Освен връчването на годишна литературна награда, академия „Иван Давидков“ цели да популяризира творчеството на патрона си, като организира изложби с негови платна, творчески ателиета, студентски програми и издава книги с негови творби.