Непременно посетете изложбата „Моят етнографски свят“ в Историческия музей

На 1 март 2023 г. в Регионален исторически музей – Стара Загора се откри изложбата „Моят етнографски свят“. Събрани и съхранени за поколенията от Румяна Механдова бяха представени носии от всички фолклорни области на страната, а също и керамика и стари български съдове

Изложбата е безспорно, огромно богатство за града ни и бързам да поканя всички да я видят до 2 май. Такова пиршество на форми и багри не се среща често. Една скромна жена, която дори не пожела да я снимам – Румяна Механдова /родом от Разград, дълги години живяла в Стара Загора, а в последните години в София/ – представя върху 45 собствени манекена цялото богатство на съхранени носии, възглавници, сватбени кърпи, накити на българката.

„Стари съдове събирам от дете. Първа бе бъкличката от баба ми и имам много богата колекция, която също заслужава да бъде показана. Носиите, престилки, възглавници, кърпи събирам в последните 6 години . За една от тях наследниците казаха, че е на жена, родена през 1867 г. А най-старата възглавница е от Плевенско, датирана е – от 1875 г. и е запазена като нова.  Мисля върху идеята за частен музей, но още не мога да го измисля” – сподели Румяна Механдова.

Това е изложба, която не бива да подминавате. Тя определено е събитие за града. В тези тъмни и мрачни години на робството да твориш такава красота! Да шиеш и бродираш на газена лампа, да създаваш форми с цветове, мъниста и пайети, които у съвременника будят удивление! Невероятни български носии са представени в изложбата и цялото пространство е вълшебно, пренасяш се в друг свят.

Моето сърце бе завладяно от една зелена престилка, бродирана с бели, миниатюрни мъниста – абсолютна прелест. Невероятна е българката от онези времена!

Показаното има неоценима стойност!

Уляна Кьосева

Ползвани са и снимки на Регионален исторически музей-Стара Загора