„Тайната на Ленхен“ ще разкрие на 10 март Старозагорският куклен театър

Пиесата за деца „Тайната на Ленхен“ на Михаел Енде е история за сблъсъка на малки и големи. Малките деца трябва да слушат големите родители, безропотно, безгласно и винаги. Защото има неща, които човек трябва да прави независимо дали иска или не! Не всеки човек, но всяко дете. Докато в един миг на пътя не се появи малко хартиено самолетче, което променя всичко.

Ленхен иска тя да бъде слушана, нейните думи да са закон и в стаята й нахлува буря от самолетчета . „Фея!“ пише на едно от тях и Ленхен грабва якето си и тръгва. Дали е добра или лоша феята няма значение, важното е да прави магии. А тя умее да прави магии! Две малки захарчета променят всичко! Светът се обърква и малки и големи сменят местата си!

Играта се променя! Ленхен може да прави каквото поиска. Но може ли да се справи сама с всичко, което светът ѝ е подготвил?

Режисурата и драматизацията са на Елица Петкова, сценографията е на Ива Гикова и Ивайло Николов, музиката е на Пламен Петков, анимацията е на Теодор Киряков.

Преводът на „Тайната…“ е на Лилия Рачева- Стратиева. Тя е автор на многобройни теоретични и критични статии по въпроси на детската литература, както и на четири книги за деца. Превела е над 30 книги. Била е два пъти член на международното жури за наградата „Андерсен“ и два пъти член на международното жури на наградата „Корчак“. Координира европейски образователни проекти, свързани с четенето и детските книги. Съпруга е на големия български писател и драматург Станислав Стратиев.

Участват: Анна-Валерия Гостанян, Елица Матева, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Любен Чанев и Мария Джойкева.

Премиерните представления са на 10 март 2023 г. | петък | 18:00 ч. и на 11 март | събота | 11:00 ч.

Фотограф е Александър Богдан Томпсън