Наситено от културни събития се очертава лято ‘2023 за Стара Загора

Въпреки липсата на бюджет за 2023 г. готов е Културният календар за годината на 0бщина Стара Загора, сподели на пресконференция ресорният зам. кмет Милена Желева. – Очакваме на мартенското заседание на Общинския съвет да ни се разреши ползването на някакви, макар и минимални средства, за организиране и провеждане на събития от общоградски характер. Дори отбелязването на Националния ни празник 3 -март и последвалите го съпътстващи прояви очакват финансово обезпечаване. Не може да спре животът в общината, защото няма бюджет. Имаме право да ползваме само 1/12 част от миналогодишния бюджет за всичко – не само за културата, но и спорта, и всички обществени дейности. Може би ще се приеме временен бюджет или друга форма на обезпечаване на дейностите“ – каза г-жа Желева.

Според нея отново акцент в културния афиш ще бъде Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Ще се състои от 28 до 31 май 2023 г. Той ще бъде последван от 8-10 юни от ХІ издание за Джаз Форум Стара Загора под надслов „Цветовете на джаза“. Веднага след това е новия музикален празник „Д-р Рок“.

Ще продължат програмите по летните сцени. Милена Желева обяви изключителния интерес към Летния театър. Ангажирани вече са десетки дати от края на месец юни до края на септември, като записванията продължават. Заявени са концерти на Лили Иванова, Любо Киров, Графа, Тони Димитрова, на състави от чужбина и т.н. Това означава, че старозагорци и гости на града ще имат възможност да посещават много и различни културни събития.

Надгражда се и Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. През миналата година в него участваха  за  два дни близо 4000 души на три сцени. При този заявен голям интерес, обсъжда се вариант да бъде увеличен на три дни. Веднага след това е Бирфеста , Есенните литературни дни, 52-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство.

Стара Загора става и снимачна площадка за два игрални филма. По обективни причини единият не можа да се случи през миналото лято, тъй като екипът е очаквал финансиране от Министерство на културата, но през м.юни т.г. започват снимките в Стара Загора. Част от втората продукция беше заснета през м. януари т.г.

Чрез тези два филма Стара Загора ще получи достъп до реклама, която трудно би могла да си позволи при бюджет от 100000 лв. за цялата година за туризъм. Т.е., ако тези филми се явят и по-кината, и по телевизиите ще имаме достъп и до международните пазари на филми. Завъртени в Интернет, това е отново реклама за нашия град“, -каза Милена Желева.

Събития през летните месеци ще има и на Античен форум „Августа Траяна“. Традиционно Държавна опера Стара Загора припознава за своя тази сцена и си я менажира. Там се поставя необходимата техника за всякакви постановки. От миналата година е решен и проблемът с аудиториума. Ползването на сцената става с директна уговорка с Операта, за да бъде обезпечена като осветление, озвучаване, поддържане и т.н. Очаква се и Драматичен театър „Гео Милев“ да прояви интерес за ползването й, както беше през миналото лято.

Поради провеждане на основен ремонт на сградата на Драматичен театър „Гео Милев“, който ще продължи не по-малко от две години, театърът е поставен в доста трудна обстановка. Той е настанен в сградата на Културен център „Стара Загора“. Осигурени му са обаче само два дни през седмицата за представления или репетиции на сцена. Ползват и всяка свободна дата за репетиции, но това става все по рядко, тъй като и Културният център е пренатоварен с гостуващи състави или събития на училища, детски градини , школи и неправителствени организации .

През лятото отново ще се състоят и тематичните вечери с музика, туристически маршрути, пленери по изобразително изкуство, изложби и други.

Росица Ранчева