„Тайната на Ленхен“ разкрива Държавен куклен театър Стара Загора

Тайната на Ленхен“ е най- новият спектакъл за деца, който подготвя Кукленият театър в Стара Загора. Премиерата е на 10 март  2023 г. от 18:00 ч. в салона на театъра.

Режисурата и драматизацията са на Елица Петкова, сценографията е на Ива Гикова и Ивайло Николов, музиката е на Пламен Петков, анимацията е на Теодор Киряков. Участват: Анна-Валерия Гостанян, Елица Матева, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Любен Чанев и Мария Джойкева.

Историята е написана от Михаел Енде. Драматизацията е на Елица Петкова, която е убедена, че всяко дете може да се припознае в нея. Ленхен /Хелена/ е дете, което не е съгласно с правилата, които му налагат родителите. Родителите също не са съгласни да отстъпват. Идеята на спектакъла е, че семейството е ценност и всички заедно трябва да изберат правилата, за да се справят с живота, за да са здрави, щастливи и да сбъдват мечтите си. В семейството е нужно да има баланс, в който всички да се чувстват добре, е внушението на режисьора. Има и правила, които трябва да се спазват и това важи за всички. В пиесата има два свята на дома и на феята. Има тайна, има магия, има и вълшебни захарчета. В края на спектакъла разбираме, че животът не е толкова лесен ако няма кой да се грижи за теб.

Сцената е подредена така, че да създава усещане за кино, с близки и далечни планове. Главната героиня се играе от актриса, а не от кукла и това също е част от въздействието на спектакъла.

Велизара Цонева