Виктор Крумов е новият диригент на Общински духов оркестър – Стара Загора

На 6 март 2023 г. зам.кметът на Община Стара Загора Милена Желева даде пресконференция, за да представи новия ръководител на Общинския духов оркестър и да сподели намеренията за надграждане на знаковия Джаз форум.

От няколко месеца Виктор Крумов заема диригентското място на дългогодишния диригент Тенчо Желев, който излезе в заслужена почивка.

Оркестърът е създаден през 1970 г. с 29 щатни музиканти. Пръв диригент е Веселин Ненов. След маестрото на диригентския пулт застава Милко Божков, а след него палката взимат Кирил Тодоров, Иван Цанов, отново Веселин Ненов и Тенчо Желев.

Сега оркестърът е от 15 щатни инструменталисти.

За изминалите 53 години са изнесени стотици концерти, още повече са участията в общоградски чествания, ритуали, концерти и пр. Над 200 са музикалните заглавия в репертоара на оркестъра – маршове, хорà, инструментални пиеси, ритуална музика, евър грийни, джазови парчета, румби, тангa, валсове, оперни увертюри, полки…Оркестърът е желан гост е във всички селища на общината и региона, както и в знакови фестивали, годишни форуми с национално и международно значение.

С Решение на Общинския съвет Стара Загора от две години най-сетне на оркестъра е предоставена самостоятелна база в сградата на Общинското предприятие „Мересев“. Т.е. създадени са всички най-добри условия за творческа работа и реализация.

Виктор Крумов е роден на 28 октомври в София, но със задоволство съобщи, че корените на родителите му са старозагорски и счита за свой Града на липите.

Завършва специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. По време на следването си участва в майсторски клас по филмова композиция във Варна (2016) и композира музика за филми. През 2015-2019 г. изнася концерти с Академичен симфоничен оркестър.

През 2018 г. е назначен за диригент в Държавна опера Стара Загора. Дебютът му е с оперите „Медиумът“ и „Телефонът“ от Джан Карло Меноти, след като ги оркестрира. В момента прави докторантура свързана с немската опера. В НМА „Проф. Панчо Владигеров“ преподава оперно пеене с диригент.

С Духовия оркестър вече имах възможността да реализирам няколко събития, каза г-н Крумов.- Едното от тях беше Коледният концерт в операта, където заедно Духовият и Оперният оркестър направихме концерт със солистите Еделина Кънева и Орлин Горанов. Имахме възможност да им акомпанираме и да поднесем, заедно с тях на публиката една интересна програма – микс между класиката и джаза, с два аранжимента, които аз написах.

Искам да представя Духовия оркестър на старозагорската общност и публика по нов начин. Отделно от това, че ще продължим да изпълняваме ритуалната функция по празниците и събитията, искам да отворя нови врати за този състав, които ще бъдат насочени към джаз музиката, към популярната музика, към рока, класиката и т.н. Искам да създам различни програми, които да представят нов облик на нашия оркестър, за да може да има почитатели от всички възрасти, да има за всекиго по нещо.

За предстоящите събития сме намислили няколко програми. За изпълнението им търсим колаборация с операта, с НУМСИ „Христина Морфова“, с фестивала „Д-р Рок“, който за пръв път се организира през миналата година и други формации.

11-то издание на Джаз Форум -Стара Загора ще бъде с лого „Цветовете на джаза“. По този начин искаме да представим на публиката по-широк спектър на джаза във всичките му форми – класически, етно, експериментален и пр.“- каза Виктор Крумов.

Другата тема, която се коментира на брифинга е предстоящото издание на Джаз Форум- Стара Загора. Тази година ще се проведе от 8 до 10 юни 2023 г. на известното място „На камъните“ в Античен форум „Августа Траяна“. Целта е той да бъде надграден с нови форми и формации. Общината делегира организацията на събитието на Общинския духов оркестър и Виктор Крумов.

Отново изразяваме нашите благодарности към досегашния артистичен директор Венци Благоев за всичко, което е направил, каза Милева Желева.- Договорихме се и в бъдеще да разчитаме на неговата подкрепа.

Целта ни е Духовият оркестър и неговият ръководител да поемат щафетата и да започнат организацията на това знаково събитие заедно с хората, които и досега са участвали в подготовката и провеждането на Джазовия фестивал – Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“, Екатерина Радукова – старши експерт в същия отдел и т.н.

През всички издания, организатор на Джаз Форума е Община Стара Загора. Много назад през годините е имало различни спонсори, сега финансовото осигуряване е само и единствено от Общината. Искаме да надградим формата. Смятаме, че крачката, която правим е правилна“.

През последните години публиката намаляваше, защото предлаганият форма беше много инцидентен, – коментира Диана Атанасова.- Искаме да предложим прояви, които да достигнат до по-широка аудитория. Програмата да бъде съобразена с потребностите на различна публика. А не форматът, който в момента се създава на сцената. Утре ще бъде в друга модификация, но с едни и същи субекти.

Фестивалът ще го има. Екипът, който го реализираме сме налице. Цялата организация е осъществявана от екипа на отдел „Култура“ в присъствието на Венци Благоев. Нека няма съмнение в добронамереността ни. За нас е много важно културната политика в този град да бъде привличаща.

Отново благодаря на всички, които допринесоха за имиджа на фестивала. Но той е жив. Него ще го има. И дали ще бъде с един или друг музикален консултант , това не е толкова важно. Важно е да се отговори на очакванията на старозагорската публика“

До края на месец март т.г. ще се проведе специална пресконференция за представяне на цялостната програма на Джаз Форум „Цветовете на джаза“ и съпътстващите го прояви.

Росица Ранчева