В празник на българския дух се превърнаха Маскарадните игри в Стара Загора

XXII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора, който се проведе на 4 март 2023 г. вече е история, но още е добър повод за коментари, за възхита, за преживяване и съпричастност на хилядите старозагорци и гости, които присъстваха на това уникално, стародавно събитие. Наистина хиляди хлопки – малки, големи и още по-големи, страшни маски на земни и космически зверове, тъпани, гайди и гърмежи, прогониха злото, завистта и простотията от този красив град в очакване на пролет, радост и голям берекет.

Представянето на групите оценяваше жури с председател академик Крум Георгиев, доайен на фолклористите в България и членове доц. Евгения Иванова – етнограф, Юлия Славова – художник-приложник, Красимир Димитров- хореограф и Красимир Славчев – музиколог и фолклорист. Ето и класацията:

  1. За значителен принос в опазването и популяризирането на българската традиционна култура: Лисичево, Калипетрово, Долно езерово, Домлян и Айдемир.
  2. За високи художествени постижения в претворяване на зимно-пролетните игри: Арапи – Шумен, Варвара, Калофер, Васил Левски, Земен.
  3. За вярност към българската обичайна практика: Тъжа, Маломир, Голямо Дряново, Камен и Гранитово

Поставям изключително висока оценка на ХХІІ фестивал на Маскрадните игри, които се проведоха в Стара Загора по няколко причини, – каза специално за Долап.бг академик Крум Георгиев – доайен на фолклористите и носител на „Оскар“ за фолклор. – Дойдоха групи от всички краища на страната: от Добруджа, Бургаско, Сливенско и Ямболско, от Старозагорско, Пловдивско, Пазарджишко и Перник. Единствено липсваха бабугерите на Благовград.

В празник на духа, в каквото се превърна фестивалът и за участниците и за публиката, участваха и пет детски групи. По правило деца не участват в карнавалните игри. Но това е принос към иновациите да се запази традицията и да продължи с младото поколение. Децата да знаят и да продължат традициите на своя народ.

Не на последно място е присъствието на  многобройната публика. Хората бяха „накацали“ на терасата на операта, по стълбището, на моста, на терасата на библиотеката и т.н. Т.е. тези всичките хора бяха съпричастни към фолклорната традиция и я приветстваха с открити сърца и радост.

Нивото на всички групи беше изключително високо. Имахме разнообразие в костюми, в маски и в обредни действия. Не на последно място поставям и безукорната организация на събитието от Община Стара Загора и читалищата „Николай Лилиев“ и Настроение“.

Горд и благодарен съм, че направихме значителен празник на духа, който прибавихме към честването на Националния празник на Република България – 3 март и 145 години от освобождението ни от турско робство.

На всички участници и организатори на форума изказвам искрена благодарност и признателност“- каза академик Крум Георгиев.

Росица Ранчева