Над 600  участници в „Маскарадните игри“ калеса Стара Загора

Ден след знаковите чествания на Националния празник – 3 март, празненствата в Стара Загора продължават с 22-то издание на фестивала на „Маскарадните игри“. В ранното студеничко утро, хиляди хлопки събудиха града. От цялата страна пристигнаха 26 групи, за да прогонят вдън земя злото, да посрещнат пролетта и за припомнят, че е време за оран и сеитба, да пожелаят много берекет от земята, много сватби и деца, мир, любов и веселби.

Селекционерите са поканили най-добрите състави от различните събори и фестивали. От Добруджанския край пристигнаха “сурвакари“ и „таратанци“, от Варненско и Бургаско, Ямбол и Сливен, Пловдивско и Пазарджишко – кукери, от  Пернишко – „васильовци“ и разбира се от Старозагорско – „старци“ от поречието на Тунджа.Официалното сборище и огромна сцена е Античният форум „Августа Траяна“ пространството пред операта. От всички стани на това пространство – от терасите и моста има прекрасна видимост. При това -безплатно.

Преди да започне представянето на съставите пред журито , всички групи направиха грандиозен спектакъл чрез дефилето по булевардите „Руски“, „Цар Симеон Велики“ и „Митрополит Методий Кусев“. Особено се задържаха на общинския площад, аплодирани от многобройна публика. Тук имаше в изобилие гърмежи от всякакви пушкала, търкаляне на мечките и „газене“ на мечките по ставни заболявания на случайни граждани – за здраве, безброй национални знамена и на местните фолклорни групи, младоженци, „раждане“ на живо, заораване на чернозема, намазване на публиката с вакса за здраве, ръсене пак за здраве от десетките попове, удряне с дървени саби на зяпачите – пак за здраве, тъпани, гайди и гъдулки – свирни и надсвирвания, завити хора,  специалните стъпки и хиляди малки, големи и още по-големи хлопки, които хем ти заглушават ушите, хем ти е хубаво да ги слушаш, че и ти неволно започваш да скачаш (без да дрънкаш).

Разбира се, най-важно от всичко за костюмите и маските. Не зная дали някъде по света има такова изобилие от багри, видове материи, с които са ушити, най-често саморъчно, от кожи на дългокосмести и късокосмести животни , заемки от богатия арсенал на фолклорни носии и особено всякакви маските. Те са неописуемо страшни, излязли сякаш от приказките за чудовищата – с огромни глави, зъбати, със святкащи очи, с двуметрови до петметрови размери – дошли назад от хилядолетията или взаимствани от космическите гиганти…Е, не може да се опише това стълпотворение от цветове и оглушителни многогласни дрънкания, от свирни, танци и…всевъзможни чудеса.Може само да се усети на място, с открито сърце и волна душа, за да усетиш чара му.

Участниците в най- шумното зрелищно събитие с такава жар гонеха злото, неразборията, мързела, простотиите и всичко що е гнусно и гадно, че от утре се очакват само хубавини, радост, щастие и повече усмивки за хората на този прекрасен град Стара Загора.

Празникът откриха кукерчета от старозагорските детски градини „Българче“, „Светлина“, „1 юли“ – село Ягода, община Мъглиж и НЧ „Напредък“ село Кабиле, община Тунджа.

„Нека, както наричат всички участници във фестивала – да е плодородна годината! Да посрещнем пролет, изпълнена с много надежди!- каза в приветствието си Милена Желева, зам.кмет на Стара Загора. Тя приветства „добре дошли“ всички участници и гости на маскарадните игри и ги покани за нови срещи през другата пролет.

Представянето на групите оценява жури с председател академик Крум Георгиев, доайен на фолклористите в България и членове доц. Евгения Иванова – етнограф, Юлия Славова – художник-приложник, Красимир Димитров- хореограф и Красимир Славчев – музиколог и фолклорист.

Участниците се представят със самостоятелни програми до 15 минути. Оценката е вярност към зимно-пролетните обреди и обичаи на маскарадните игри; вярност към автентичните игри на регионите си и времето, когато те се изпълняват – по Сурва и Заговезни, накрая на зимата и пр. Игрите започват около Коледа и Нова година и завършват през март.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, народните читалища „Николай Лилиев“ и „Настроение“ и Обществото за фолклор.

Ако още не сте отишли на Античния форум „Августа Траяна“ на юг от операта, имате още два-часа време. Много е интересно и здравословно.

Росица Ранчева