Честит рожден ден на „Ние сме музиканти”!

На 5 март празнуваме първия рожден ден  на уникалния проект на Старозагорската опера „Ние сме музиканти”. С водосвет за здраве и успех, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, точно преди 1 година започна изпълнението на проекта „Ние сме музиканти“ в Държавна опера – Стара Загора. В уютния си дом, Старозагорската опера прегърна първите си „специализанти“.

„Една година по-късно с гордост и удовлетворение отбелязваме успехите, надеждите, вдъхновението и неповторимото усещане да се чувстваш полезен и окрилен от щастливите усмивки на слънчевите деца и на техните родители. Пристъпвайки към съзидателната мисия да помогнем и да приобщим деца и младежи със специални образователни потребности, твърдо вярвахме в силата на музиката и на човешкия дух. И резултатите, които постигнахме под ръководството на оперната певица и логопед-терапевт Русалина Мочукова, заедно с нейния скромен и сърцат екип, не закъсняха. С гордост отчитаме впечатляващите резултати от програмата, радваме се на положителните промени, заснехме своя първи видео-клип с Хриси /която е със синдром на Даун/. Освен своите индивидуални постижения, децата имаха и своята първа концертна изява, както и своите дебютни участия в спектакли на Старозагорската опера и балет. Тук, в Старозагорската опера, ние празнуваме техните рождени дни! На 19 април предстои вълнуващ дебют на две от децата на „Ние сме музиканти” и на софийска сцена /в зала 1 на НДК/  в спектакъла на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица”. Уверено вървим към заветната цел да създадем първия интерактивен сензорен спектакъл в България с участието на децата на „Ние сме музиканти”. А дотогава – очаквам още много рождени дни, които да празнуваме в Операта и много дебютанти в спектаклите на нашия театър!” – споделя директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Децата на „Ние сме музиканти” – рекламно видео с участието на Христослава Колева

Родителите на децата от „Ние сме музиканти” с благодарност разказват за своето дълбоко усещане за грижа и съпричастност от страна на Старозагорската опера и че това е най-важното за тях; че няма нищо по-хубаво от това техните деца да греят щастливи и да имат нови приятели!

Ето и някои от емоционалните отзиви на родителите:

Кики К. Благодаря за търпението и топлото отношение към нас! Емоциите са много топли и чисти. С вас Павел се учи да приема „различното“.

Стефка Пеева При Поли има голямо развитие в работа с екип. Тъй като 4 години беше индивидуална форма и това и повлия зле в отношенията с връстниците. А сега наблюдавам, че започна да разбира, че децата са й партньори. Благодаря за разбирането, търпението и голямата всеотдайност! Бъдете здрави! Обичаме ви!

Александър-и-Милен Милеви Благодарим от сърце за радостта в очите на нашите деца!!!

Зорница Динева Най-важното за мен е детето ми да бъде щастливо, да възприема нови знания, умения, да има приятели и да се чувства оценено, обгрижвано, уважавано и обичано. А то е такова благодарение на вас Роси, на целия екип.

Благодаря Ви, за труда, подкрепата, търпението и обичта, с която дарявате моето момче, благодаря за подадената ръка и за възможността, която му дадохте, за вярата в него и в неговите скрити възможности. Цяла една година мина неусетно, всеки път той идва с желание и с удоволствие и с нетърпение пита за госпожа Роси

Винаги съм казвала, че човек може да има много дипломи, но не всеки може да работи от сърце и душа, а за работата с деца трябва точно това, това което давате на децата, Роси – много любов и подкрепа.

Ivelina Mincheva За мен „Ние сме музиканти“ е място, където Алекс е приет такъв какъвто е, с обич и разбиране. Също и шанс да се докосне и да бъде част от това красиво изкуство, да научи нови неща, да общува и да бъде щастлив. Операта и библиотеката са му любимите места, и винаги тръгва с голямо желание. Все по-често се случва да ми разкаже, по неговия си начин, какво е правил, при срещите с вас. Много ти благодаря Роси и на всички, които са въвлечени в този хубав проект.

Vanya Ivanova Всеки път Светльо идва с мотивация и голямо желание при Роси. Винаги когато идва на заниманията, той се чувства коренно различно с децата в Операта. За тази 1 година той измина голям напредък. Благодаря на целия екип за търпението, разбирането и любовта, с която работите! Обичаме ви безкрайно много!

Milka Kardasheva И ние Ви благодарим от сърце!В началото Бобо не искаше да посещава операта,да играе с децата и бях готова да го отпиша.Сега ходи с голямо желание при РОСИ (усмхва се и се радва)Промени се много.Благодаря и на Борянче! Обичаме Ви!

Ivanka Koleva За мен, „Ние сме музиканти“ е един вълшебен проект! Благодарна съм, че Христослава беше включена в него, защото той я измъкна от стреса, в който беше! Донесе и промяна в живота и много нови приятели. Хриси стана по концентрирана и отговорна. Клипчето, което „Ние сме музиканти“ засне и в което Хриси беше главна героиня показва най- добре, как се чувства тя. Тя беше безкрайно щастлива и наистина се превърна от едно обикновено момиче в истинска принцеса. Според мен, чрез това клипче „Ние сме музиканти“ показаха на обществото, че нашите деца са тук и че могат стига да им се даде шанс. През изминалата година „Ние сме музиканти“ допусна Христослава да участва в няколко представления на опера Ст. Загора и така отново показа, че специалните ни деца могат. Това направи Хриси още по-уверена и я накара да повярва, че мечтите се сбъдват. Концертът на „Ние сме музиканти“, също беше страхотно изживяване и приключение за много деца и родители. Да видиш, как детето ти е на голямата сцена и показва на всички какво е научило е незабравим спомен. Екипа се справи страхотно и с това предизвикателство! Неусетно измина една година, в която детето ми с нетърпение очакваше неделния ден в който ще се види с Роси, Боби, Нели и децата на „Ние сме музиканти“. За Хриси отпразнуването на 18-тия и рожден ден в операта е най запомнящия се рожден ден. Тя каза, че винаги си е мечтала за такъв рожден ден в който да е със екипа на „Ние сме музиканти“ и да е поздравена с хепибърдей от оперните артисти. Какво повече да иска човек, щом вижда щастие в очите на детето си? Пожелавам на екипа на „Ние сме музиканти“ здраве, щастие и търпение! Желая им да продължават да работят още дълги години така, защото те показаха, че го могат! Могат да променят! Могат да сбъдват мечти! Могат да са истински приятели! Обичаме Ви!

Elena Milucheva За нас групата“ Ние сме музиканти “ с ръководител Rusalina Mochukova , Боби и Нели. Меги ходи със желание всяка неделя във Операта за да се забавлява с тях и децата.Със нетърпение очакваме документалния филм, където Меги рецитира своето стихотворение което го написаха специално за филма. Благодарим на Роси, Боби, Нели за търпението и всеотдайността, че работят със нея, тя стана по-концентрирана и изпълнителна.Благодарим, че подадоха ръка на моето слънчево момиче да се чувства обичана и щастлива на голямата сцена. Много бързо мина една година от проекта, да сме живи и здрави и още дълги години да съществува групата „Ние сме музиканти „,Да се научим да работим във екип и да творим.Обичаме ви!

Milica Stileva Страхотни сте всички, моето дете ходи с желание и аз определено виждам напредък в него!!! Благодаря ви за всичко което правите за нашите деца !!!

Радко Бакоев Сърдечно благодарим за всичко, което правите!Ванко е много щастлив и чака с нетърпение срещите с вас!Бъдете здрави и благословени!

Припомняме, че „Ние сме музиканти” е може би най-дълго подготвяният  проект на Държавна опера-Стара Загора. Окуражен първо в европейската надпревара за иновативни оперни и балетни проекти на филантропската платформа FEDORA, „Ние сме музиканти” достигна в класацията до третото място от стотици проекти на водещи европейски компании. Проектът успя да набере и финансови средства от световни и родни дарители. Изключителен шанс за програмата бе, че оперната прима-солистка на Старозагорската опера Русалина Мочукова е дипломиран логопед-музикотерапевт, което ускори реализацията на първия етап от проекта.  Русалина Мочукова използва в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ ритъм, говор, музика и движение свирене на орф инструменти с интересни игри.

Във фоайето на Операта е аранжирано постоянно цветно и свежо пространство със сцена и подходящи мебели, където се провеждат заниманията /първоначално всяка събота, а след това – в неделя, от 11.00 до 17.00 часа/. Старозагорската опера закупи и предостави на децата различни Орф инструменти и аксесоари, необходими за програмата, подготвена и съобразена с потребностите на участниците в отделните групи. Всяка неделя малчуганите идват с нетърпение в своя артистичен дом.

Старозагорската опера е една от малкото културни институции в Европа, която има програма-Арт терапевтични и развитийни работилници „Ние сме музиканти“ за работа с деца със специални образователни потребности. За всички участници в програмата заниманията са безплатни.

Целият състав на Старозагорската опера стои непоколебимо зад каузата „Ние сме музиканти”.