Облякоха „Жабките“ в първомартенска премяна

Навръх 1-ви март 2023 г., един от символите на Стара Загора – „Жабките“ осъмна празнично украсен в червено и бяло. Идеята шадраванът да се опакова е по подражание на арт инсталациите, правени от Кристо, който преди години опакова на Запад цели сгради и мащабни съоръжения. Вдъхновени от ефекта, дамите са го опаковали с червено хасе и рециклиран бял плат. Така целият фонтан е украсен с широка лента плат. С бял и червен конец лалето в централната част е свързано с цялата композиция. В средата му е традиционната оплетена мартеница. Всички жабки са пременени с мартеници и венчета на главичките.

На високо, върху голямото дърво има закачена мартеница, от една алпинистка – приятелка на групата.

От „Озеленяване“ вчера са доставили пръст и многогодишни растения за кашпите, но дамите ги допълват с иглика и виолетки, които предават празничност на деня. По идея на Гери, Тони, с нейната артистична душа с тебешир очертава бяло-червен бордюр, който води към Аязмото.

Подреждането на терена започна още предния ден. Чевръсти млади жени и приятели от Дневен център за възрастни с ментални проблеми, почистиха пространството около шадравана от наносите от дъждовете и ветровете, събраха тревите и изпочупените клонки от дърветата. Към края се включиха и работници от общинския отдел „Озеленяване“ с извозване на отпадъците и с по-цялостно премитане на района.

Не инцидентно, а перманентно трябва да бъдат поддържани тревните площи, цветята, настилката, така както трябва да бъде винаги. Така този прекрасен кът в полите на Аязмото, ще бъде още по-привлекателен и посещаван.

Първият реализиран прекрасно проект от „С любов за Стара Загора“ беше на 14 февруари 2023 г., послучай Деня на влюбените. Още има сърчица и панделки по дървета и пейки край шадравана на бул. „Митрополит Методий Кусев“ срещу Второ основно училище.

Това е вторият проект на „С любов за Стара Загора“. Отговорник е Ваня Таралежкова. След 25-годишно емигрантство в чужбина тя се завръща в родната Стара Загора и се отдава на стрийт фуд с убеждението, че и този вид хранене може да предложи качествена, бърза и вкусна храна. Заведението й е „Амо“. Там всеки ден тя може да бъде открита и да обсъди предложени идеи за каузата.

Другите момичета са с различни професии, но влюбени в Стара Загора. В мартенското облагородяване на „Жабките“ участват Антония, Диана, Ваня, Радостина, Гери, Станислав…За изпълнението на всеки проект се разпределя кой ще бъде отговорник, кой – реализатор, останалите помагат директно или индиректно. Единственото изискване да участваш в групата е да обичаш Града на липите и поетите, да се трудиш безрезервно, за да стане той още по-зелен, красив, чист и гостоприемен.

Всички заедно можем да направим Стара Загора прекрасен град“- сподели Ваня Таралежкова. – Идеята ни е, тийнейджъри, млади и не толкова млади хора, които обичат града ни, да се присъединят към нас, за да оставят частица от себе си в този град-перла на Тракия. След време, днешните ученици ще отидат да учат дали по големите градове в страната или извън нея, но споменът как едно общество, всички заедно са се грижили за града ни, ще ги върне отново при нас. Те ще поемат от нас щафетата и ще изградят своето и на децата си светло бъдеще. Мечтата ми е всичко, което правим да продължи и да става все по-добро и по-добро!“

Участници в групата „С любов за Стара Загора“ могат да са всички, които кипят от инициативи да се подобрява видът на града. Началото е сложено през миналата година, когато съмишлениците „се надушват“, защото желанията им са общи. Така се провеждат общи инициативи с „Ерче“-то, с Творческия колектив „На улицата“ . Но решението е „С любов за Стара Загора“ да конкретизира мисията си. Всяка група със специфичните си идеи може и трябва да продължава в дейностите си, а когато стане потребност, да се обединяват с акции, свързани с града. Защото всички заедно -организации и хора, могат да постигнат много за любимия град.

Росица Ранчева