Старозагорски звънчета посрещнаха Националния празник 3-ти март

На 28 февруари 2023 г., по повод Националния празник 3-ти март, децата от четвърта група на Детска градина №1 „Звънче”, Стара Загора представиха голяма тематична концертна програма.

Те влязоха в музикалния салон с танц под звуците на песента „Хубава си моя горо”.

Шест годишната Мария Сидерова продължи с думите: „На  България, на нашата Родина е посветен днешният  празник! Родина с богата природа, древни традиции, стара история и достойни герои!”.

Децата от групата изпълниха възрожденските песни „Вятър ечи”, „Връх Шипка”, „Обичам те, България”. Част от тях бяха под акомпанимента на пиано, с участието на музикалния педагог на градината Николай Христов. Прозвучаха и емблематичните стихове на Иван Вазов „Опълченците на Шипка”, „Новото гробище над Сливница”,  „Аз съм Българче”.

Тържеството завърши с танц „България“, при който малките възпитаници на градината развяха националния трибагреник.

Присъстваха деца от различни групи на градината, директорът Златина Пенева, Милена Йолдова – началник на Регионалното управление на образованието Стара Загора и други.

Празникът сложи начало на събитията, с които ще се отбележи 40-годишнината на Детска градина No1 „Звънче“. Тя е създадена на 22.03.1983 г. Разположена е на площ от 8 декара, от които 1000 кв.м. застроена площ и 7 декара дворно пространство. Изградена е от четири секции на два етажа. Разполага с 10 просторни занимални, 10 спални помещения, с проектен капацитет над 300 места.

Интериорът във всички групи е съобразен с възрастовите индивидуални особености на децата. Във групите са създадени условия за учебна дейност, осигурени са необходимите помагала и пособия.

Помещенията са обособени като място за игра и занимания, място за сън и санитарен възел. Всички те са просторни, топли с много светлина и цветя, декорации. Всяка група има своята индивидуалност. Носи стилът и усещането на екипа, който работи в нея.

Физкултурният и музикален салон, обширните коридори и вътрешните дворове, дават възможност на учителите и децата да провеждат своите ежедневни занимания под формата на игра, веселие и общуване.

Детска градина № 1 „Звънче“ е с дългогодишна история. В обновената и реновирана сграда децата се чувстват щастливи и обичани. Дворът е просторен и обзаведен с нови модерни съоръжения.

Екипът на Детската градина се състои от млади, но опитни педагози, които с любов и професионализъм въвеждат децата в света на познанието. Знаят, че децата имат нужда преди всичко от обич и ласка, внимание и подкрепа. Тук те укрепват и намират своите първи приятели. Израстват уверени в себе си.

Работата на целия екип е подчинена на идеята децата да се чувстват добре, да са щастливи от престоя си в детската градина и ясла. Всяко дете е заобиколено с любов и внимание, което създава обстановка, близка до семейната

40 годишнината си Детска градина  №1 ”Звънче” посреща 4 групи за деца от 3 години до постъпването им в първи клас и една яслена група за деца от 1 година. Общия брой деца към момента е 119.

Десислава Славова