И на Старозагорските бани спазиха традициите на Сирни заговезни

В неделя (26 февруари 2023 г.) във вилна зона на Старозагорските минерални бани НЧ“Христо Ботев-1952″ празнува Сирни заговезни. 

Спазиха се отколешните традициите: Още в ранни зори се почистиха дворовете .На прага на дома се поръси тънка линия морска сол от единия до другия край, но така че да не се набива на очи. След като поръсят  солта, жените изричат следното заклинанието три пъти: „Нито една лоша дума, мисъл или проклятие не могат да преминат през този праг“. Пак сутринта всички си поискаха и дадоха прошка. Това е висш морален акт, минал през вековете с респект и благородство.

Радваха се особено най-малките жители, които участваха в хамкането на халва и варено яйце.

После всички споделиха традиционната храна приготвена за празника: баница навита като змия-да гони злото, яйца, различни видове халва, сирена, млечни продукти, ошав, вино, риба, прясна пита (безквасен хляб за здраве и против болести)  и обредна погача. Обредните погачи имат винаги кръгла форма, защото изпълняват магическа функция. Те са  символ на слънцето, на изобилие, на плодородие. Върху хляба е „връшникът на небето“. Квадратният символ представлява земята с четирите посоки. Квадратът е символ на защита и сила. В него са поставени срещуположно двойни символи на петолистни рози и слънца с 12 лъча- за победа над злото, за помирение и разбирателство.

Койчо Коев(художествен ръководител на Певческа група“Зорница“) засвири и запя. Танцова група“ Еньовче“ поведоха   вито хоро-смисълът на живота. Хората се хванаха на хорото и се  повеселиха. Хорото пречиства и зарежда с енергия.

Въпреки,че беше подготвен, тази година огън не се пали и стрели не се хвърляха поради силния вятър.

Пречистваме душата си с прошка осъзнавайки, че всичко си има причина, като се надяваме на добро бъдеще.

Марго Малинова

председател на Читалището  Старозагорски минерални бани