Знаете ли, че Статуята на свободата е с лицето на Изабела Бойе

Знаете ли, че Статуята на свободата е с лицето на Изабела Бойе,
Животът и е, като вълнуващ роман.
Родена в Париж, в семейството на сладкар от Африка и майка англичанка. Кръстили я Изабела. Име на момиче, което природата е дарила с особена красота. Още съвсем млада тя става модел.
На 20 години се омъжва за 50-годишния производител на шевни машини Айзък Сингер и след смъртта му става най-богатата жена във Франция. Нищо чудно, че точно тя е избрана за модел на Статуята на свободата, въплъщаваща сбъднатата мечта на заселниците на САЩ.
След смъртта на АйзъкСингер, Изабела пътува по света в търсене на нови познанства. Омъжва се за холандския цигулар граф Виктор Робстет. Така Изабела става графиня – звезда на светските салони в Америка и Европа, канена на всички светски събития.
На едно от тях тя се запознава с известния френски скулптор Фредерик Бартолди, който по това време е бил под силното впечатлени от пътуването си до САЩ, от мащабите на страната, от нейните природни дадености, от хората там.
Той приел предложението
да създаде статуя, символизираща независимостта на Съединените Щати.
Скулптурата щяла да бъде подарък от Франция в чест на отбелязването на 100-годишнината от независимостта на държавата. Идеята била гигантската статуя да представлява жена
с факла в едната ръка и скрижал в другата, на който
да бъде написана датата на приемане на Декларацията за независимост на САЩ. Бартолди, впечатлен от красивото лице на Изабел, решил да я използва,като модел на своята скулптура.
И така, на остров Бедлоу в залива на Ню Йорк, е издигната Статуята на Свободата
с фигура на древна богиня,
но с лика на
Изабела Бойе-Сингер.
Избела се омъжва за трети път на 50 годишна възраст за Пол Сохеж, известен колекционер на скъпи произведения на изкуството. Живее до 62 години и умира през 1904 година в Париж.