Етюд за саксофон и понтийска лира или как се раждат звезди

Втори подбор на талантливи студенти проведе известният актьор Симеон Владов в Тракийския университет. Така новата музикално-артистична формация е готова за първи проект, репетиции и изяви.

На кастинга най-напред се представи Алина Фурдуй, 4-ти курс ВМФ, която изпълни на саксофон хитовия сингъл на Стиви Уондър „Сър Дюк“, написан в знак на почит към Дюк Елингтън, след което изпя джазирана версия на народната песен „Македонско девойче“.

В ритъма на една от най-известните песни на Марко Вамвакари „Франкосиргяни“, написана за бузуки в далечната 1935 г. накара да припяват всички в залата, Георгос Кускус от Комотини. Той изучава български език и от есента ще бъде студент в Медицинския колеж. Георгиос изненада всички и с изпълнението си и на лира, древен инструмент на понтийските гърци.

На английски език изпълни своя етюд Надежда Караджова от Казанлък, избирайки монолог от филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“.

Жермена Никифорова от Стара Загора, студентка по педагогика на изобразителното изкуство, рецитира стихове на Валери Петров, а Аделина Койчева от същата специалност представи свое авторско стихотворение.

Престрашиха се артистично да четат текстове и стихове на поети още студентките Нели Гюрковска и Василия Костадинова от Педагогическия факултет.

Музикално-артистичната формация на Тракийския университет има възможност да приеме още талантливи студенти от различни области на изкуството и режисирана от Симеон Владов да радва всички с бъдещите си изяви.