Междуучилищната викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ отново в навечерието на Националния празник

Община Стара Загора, в партньорство с училищни психолози и педагогически съветници, съвместно с обществения посредник и Младите омбудсмани, Кметът на Млада Загора и Младежкия общински съвет, организира Междуучилищна викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. Събитието ще се състои на 2 март, от 10:00 ч., в Културен център „Стара Загора“. Специални гости ще са СНЦ „Брат за брата“ и Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, които ще отличат най-оригиналните участници.

За трета поредна година ученици от 8. до 12. клас ще премерят знания в родолюбивата  надпревара. Участие ще вземат възпитаници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, „ППМГ „Максим Горки“, „СУ „Максим Горки“, ПСАГ „Лубор Байер“, СУ „Васил Левски“, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, Спортно училище „Тодор Каблешков“, НПГВМ „Иван Павлов“, ПГСД „Инж. Недьо Ранчев“, ПГМТТ „Н. Й. Вапцаров“, НУМСИ „Христина Морфова“, ТГ „Княз Симеон Търновски“, ПГОХ „Райна Княгиня“, СУ „Иван Вазов“.

Форматът дава възможност на участниците да научат интересни факти и да обогатят своята култура в духа на българското.

Състезанието ще се проведе в пет кръга, които обхващат пет теми – „Бележити старозагорци“, „Изкуство и култура“, „Забележителности“, „Открития“ и „Исторически събития“.

Оценяването на участниците ще се извърши от жури в състав: ресорният зам.-кмет на Стара Загора Надежда Чакърова, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, общинският съветник и един от издателите на алманаха „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ Петър Желязков, омбудсманът Георги Туртуриков и старши експертът по организация на средното образование в Регионално управление на образованието – Стара Загора Мария Цоловска.