Национален кулинарен форум събира в Стара Загора топ -готвачи, ученици и преподаватели

На 25 февруари, 2023 г. в Културен център „Стара Загора“ ще се проведе Първи национален кулинарен форум за модерна кухня Chef’s Secrets. Събитието е организирано от Шефс Клуб – България и Българска асоциация за кулинарна култура, с подкрепата на Община Стара Загора. Това споделиха на брифинг председателите на асоциациите съответно Тони Иванов и Петър Йоргов. В пресконференцията участва и Маргарита Крумова, началник на отдел „Туризъм и младежки дейности“ в Община Стара Загора.

Форумът започва в 9:00 часа. Очаква се да бъде открит от министъра на туризма д-р Илин Димитров и от зам.-министъра на земеделието Георги Събев.
Присъствието си са потвърдили над 500 участници от 25 населени места в страната. Ще присъстват 125 ученици от 25 професионални гимназии по хранене , 126 преподаватели и студенти.

17 са презентаторите. Това са едни от най- известни имена в бранша у нас и в чужбина. Сред тях ще бъдат и най-добрият барист – Йордан Дъбов, и Васил Колев, носител на шампионската купа три пъти. На форума ще присъства и най-младият роден готвач, печелил престижни състезания. Това е 17-годишната Симона Костадинова. Своя опит ще споделят и семейството Джан Франко и Ана Каерини. Те са закупили старото училище в селцето Девино плюс 2 дка земя и са направили уникален ресторант само с 10 места. Въпреки високите цени резервациите за посещение са направени до месец юли т.т.

Паралелно със събитията в салона, във фоайетата на Културния център от 10:00 до 16:00 часа ще има кулинарно изложение на фирми, които са свързани с всичко необходимо от бранша.

Входът за всички събития е свободен. Онези, които нямат възможност да ги посетят, могат да присъстват виртуално чрез Фейсбук страницата Visit Stara Zagora.

Благодаря на двамата основни организатори на това голямо национално кулинарно събитие Тони Иванов и Петър Йоргов затова че горят в това, което правят, че успяват да предадат своята енергия и на младите хора , подчерта Маргарита Крумова, началник на отдел „Туризъм и младежки дейности“ в Община Стара Загора.- Познавам Тони Иванов и зная колко всеотдайно той работи за развитието на този бранш. С нашата професионална гимназия не са прекъсвали отношенията и той винаги е готов да помага и с идеи и с труд.

Когато в нашия отдел обсъждахме тази идея, нямаше как да не застанем зад нея. В нея има много силен обучителен елемент, което е голяма потребност за ученици и преподаватели.

Горди сме, че ще бъдем домакини на такова престижно събитие. Вярвам, че то ще се превърне във форум, който през годините ще надграждаме. Искаме да подставим здрави основи за бъдещето му“.

Росица Ранчева