Честит рожден ден, Том и Джери!

На 20 февруари 1940 г.,за първи път на екран се появяват любимците на няколко поколения деца и възрастни-Том и Джери.

Анимацията на Уилям Хана и Джоузеф Барбара още с първите си епизоди печели седем Оскара, което предсказва огромния й успех на екрана и в сърцата на зрителите.

В първия епизод на анимацията котаракът Том се нарича Джаспър. Вечният му съперник е мишлето Джери. Двамата се впускат в забързана гонитба във всеки епизод, без да губят време за приказки. Всъщност, това е една от малкото анимации, в която рисуваните герои не говорят.

Том използва вербалните си способности изключително рядко и то само,когато ухажва женски котки. Джери също се въздържа от приказки, въпреки че в един епизод казва „Не“ цели пет пъти.

Дори и големите почитатели на анимацията най-вероятно не знаят, че самият Уилям Хана изпълнява вокалните ефекти в епизодите. Негово дело е писъкът на Том, когато попадне в някой от капаните на Джери, както и нервното преглъщане на мишката.

Други герои от анимацията са кучетата баща и син Спайк и Тайк, приятелят мишок на Джери – Тъфи и уличният котарак Бъч. Котката, за чието внимание пък се бори Том, носи името Тудълс Галор…“

Още първия епизод на „Том и Джери” получава номинация за „Оскар”, макар да не печели наградата. Впоследствие получава 7 статуетки от Американската филмова академия.

През 1970 г. се появяват първите рецензии за това, че Том и Джери носят твърде много насилие. В този период вече има премахнати заради обвинения в расизъм сцени с героинята на прислужницата, Мамчето, която е едра чернокожа жена с южняшки акцент.

Том и Джери са изключително популярни и днес по цялото земно кълбо. Сериите могат да бъдат гледани по детските канали от Япония до Пакистан, а последните версии на игрите за мобилен телефон с тяхно участие се играят от над 100 млн. потребители в Китай.

Шоуто изненадващо попада и в новинарските емисии. През 2016 г. представители на египетските власти обвиниха анимацията за растящото насилие сред децата в Близкия Изток. А върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей два пъти сравнява отношенията между родината си и САЩ с взаимоотношенията между Том и Джери.

През 2015 г. „Том и Джери” е избрана за най-популярната анимация сред възрастните в национална класация във Великобритания.

В своята над 80-годишна история враждуващите котарак и мишок са се появявали навсякъде от версии за деца, през реклами до музикален филм през 1992 г., в който пеят и танцуват.

И макар в съвременността филмчето да е критикувано повече от всякога заради агресията в отношенията между героите, досега нито родители, нито мониторингови органи са предприели някакви действия срещу поредицата, която приковава пред екрана милиарди деца по цял свят.

споделено от интернет