Филм и представление на „Завод”, посвещават на 100- годишнината на Юлия Огнянова

На 22 февруари 2023 г. Кукленият театър в Стара Загора ще посвети представлението си на най- новия спектакъл за възрастни „Завод“ на 100- годишнината от рождението на Юлия Огнянова. Така театърът се включва в националните чествания на юбилея на големия преподавател, режисьор и театровед, станала символ на творческа безкомпромистност, свободен дух и пълна всеотдайност пред публиката и учениците си. В минутите преди спектакъла от 19.30 часа Кукленият театър ще представи своя документален филм „Спомени за Юлия”. В него ще видите уникални кадри от постановката на Юлия Огнянова „Поема за септември“, поставена от нея през 1983 г. на сцената на театъра.

По повод 100- годишнината на знаменитата режисьорка, театри от цялата страна ще посветят свое представление в деня на рождението й, 22 февруари. Народният театър ще изиграе представлението „Животът е прекрасен” на режисьора Александър Морфов, който е един от най- изявените й ученици.

Юлия Огнянова е родена във Варна на 22 февруари 1923 г. През 1943 г. е арестувана за агитационна дейност сред офицери от армията и е жестоко измъчвана в Дирекцията на полицията и РО-2 (Разузнавателен отдел) на Министерството на войната. Осъдена е на смърт, но оцелява. През 1953 г. завършва театрознание в ГИТИЗ в Москва. Между 1957 и 1960 г. е режисьор заедно с Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов в Бургаския театър. Трите години на легендарната бургаска четворка предизвикват обновление в театралния език, но четиримата са обявени за „формалисти“, за „проводници на чужди влияния“. След като бургаската група е разбита, Юлия Огнянова работи в театър „Трудов фронт“, Централния куклен театър, по-късно в Кукления театър в Пловдив, поставя в Стара Загора, Ямбол, Смолян, Хасково, както и в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др. През 1981 г. започва да преподава във ВИТИЗ. Сред учениците ѝ са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Велимир Велев, Катя Петрова, Петър Тодоров, Кръстю Лафазанов, Симон Шварц, Мая Новоселска, Мария Сапунджиева, Вяра Коларова, Нина Димитрова, Васил Василев-Зуека, Дарин Петков и други. Юлия Огнянова е създала над сто постановки. Тя почина на 29 септември 2016 г.

Велизара Цонева