Световен ден на котката отбелязваме на 17 февруари

Не случайно Световният ден на котката се превърна в международен празник: тези четириноги домашни любимци са най-обичани от повечето жители на планетата. Котките подобряват живота на хората със самото си присъствие. Те създават благоприятен микроклимат в къщата, внасят в нея комфорт, редовност и спокойствие. В продължение на много векове котките живеят до човек, споделяйки с него скърби и радости. В благодарност за това беше създаден Световният ден на котката.

Кога се чества Световният ден на котката?

Световният ден на котката се отбелязва на различни дати . У нас е на 17 февруари и 8 август.  1 март е в Русия, 22 февруари – в Япония, 16 и 29 -октомври в Америка, 17- ноември в Италия и 17 февруари – в Полша.

История на празника

През 2002 г. Международният фонд за защита на животните (Animal Welfare) призова всички любители на котките и изобщо тези, които се интересуват от съдбата на мустакатите, да празнуват 8 август като Световен ден на котката. Много страни се отзоваха на този призив и сега международният празник обединява собствениците на космати домашни любимци по целия свят.

Празнични традиции

Всяка страна е разработила свои собствени традиции за почитане на косматите домашни любимци. В различни градове на Русия се провеждат празнични събития, състезания, промоции, в които участват котки от различни породи. В този ден можете да си угодите – седнете в котешко кафене, избягайте от суматохата и проблемите в очарователна мъркаща компания.

В САЩ този празник се чества от 2005 г., като 16 октомври е Ден на бездомните и дивите котки, а 29 октомври е Ден на котката в САЩ. Празникът се провежда под егидата на Американското дружество за превенция на жестокостта към животните. Участниците в него призовават всички да се занимават с благотворителна дейност – да посещават приюти за бездомни животни, да даряват част от средствата за подобряване на живота им или да дадат възможност на някой от домашните любимци да намери собствен дом и стопани.

В Ню Йорк една от таксиметровите служби в чест на празника предложи нова услуга: за 20 долара те довеждат котка от приют до клиента за 15 минути, за да могат хората да го галят и разговарят с него или може би дори да си тръгнат с него завинаги. На Деня на котката някои жители също организират партита, на които собствениците носят животни, където могат да общуват с четириногите си колеги.

Жителите на Страната на изгряващото слънце започнаха да празнуват празника на котките от 1987 г. Стихотворения са посветени на котки, създават се анимационни сериали, телевизионни сериали (драми). Въпреки факта, че традицията за празнуване на празника на котките е сравнително млада, култът към тези животни в Япония е много древен, както свидетелстват стари снимки с техните изображения. Мустакатите могат да служат в храмовете и в същото време да получават благоразположението на енориашите. На един от японските острови Тоширо има светилище на бога на котките, там живеят много пухкави и мъркащи, така че островът е наречен „котка“. Младите хора носят котешки уши в чест на празника. А в магазините в Япония можете да намерите фигурки на котки с вдигната лапа (maneki-neko). Котката сякаш я протяга за щастие, за късмет. Те вярват, че такъв сувенир обещава просперитет на тези, които го придобият.

В Обединеното кралство котките са на държавна служба. Те работят в складове и спасяват зърно от мишки, а също така защитават експонатите в британските музеи от гризачи. За тяхната доблестна служба в продължение на няколко години животните са наградени със специална награда. Отпуска им се пожизнена пенсия под формата на добра помощ – мляко и месо.

В Китай на този празник се обръща специално внимание на котките: обичайно е да ги галят, да ги хранят с вкусна храна. В древни времена китайците са използвали тези животни за храна, но сега котките са защитени на законодателно ниво. Всеки, който наруши закона и обиди котка, ще бъде изправен пред глоба и евентуално две седмици затвор.

Италия празнува Деня на черната котка. Защо точно черните? Тъй като черните котки през Средновековието, инквизиторите изгаряли на клада, смятайки ги за съучастници на зли духове. За да възстановят репутацията на това животно, италианците установиха празник в негова чест.

В много страни са отворени паркове за разходки, магазини, хотели, уютни кафенета за котки , което без съмнение показва уважително и грижовно отношение към животните.

В цифри

Семейството котки се състои от 36 вида.

В света има около 600 милиона домашни котки. Около 1 милион от тях живеят в Санкт Петербург – всеки пети жител на Санкт Петербург е щастлив собственик на котка.

Ако дълголетниците живеят средно 90 години, то котките живеят 17-20 години.

Ежедневният сън продължава 16-18 часа.

5 часа на ден котката се мие.

Над 10 милиона видеоклипа за котки са публикувани в YouTube. Потребителите качват видеоклипове на своите космати домашни любимци със скорост от два в минута.

Източник: kp.ru