Община Стара Загора призовава:“Заедно за една по-чиста Стара Загора“

За да бъде Стара Загора все по-зелен, по-чист и по-добър град за живеене, Община Стара Загора обявява поредица от кампании.

„Първата от тях е „Заедно за една по-чиста Стара Загора“. Това съобщи на брифинг на 17 февруари 2023 г. ресорният зам.кмет Радостин Танев. – Желателно е всички граждани да се включат за почистване на междублокови пространства, паркове и градини. Всички, които желаят да озеленят своите междублокови пространства ще получат безплатно храсти и дървета, подходящи за съответната среда. Заявките следва да се направят в съответните административни бюра до 17 март. Част от тази кампания е и конкурсът за най-добре поддържано междублоково пространство, който назад във времето Община Стара Загора е провеждала. Сега го продължаваме и надграждаме. Междублоковата надпревара ще се проведе от 25 март до 25 май т.г. Онези, които искат да се включат, трябва да заявят това, като изпратят снимки. Комисия ще определи победителите, които ще бъдат обявени на 5 юни – Световния ден на околната среда“.

През м. април в каузата ще се акцентува върху стимулиране на разделното събиране на отпадъци. Ще бъде доста интересна и провокативна.

Зам.кметът  посочи, че вече много неправителствени организации и фирми са заявили участие в кампанията по почистване. Към нея ще се присъединят още Тракийски университет, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Зара-Газ, Медина Мед, Загорка, Ате-пласт, училища, ФК „Берое“ и много други. На всички желаещи ще бъдат осигурени ръкавици и чували.

„Защо за нас е важно градът ни да бъде по-чист и приветлив? Смятаме, че в средата, която ни заобикаля е важно да имаме силно гражданско общество. И заедно , всички да се грижим за града си“- каза г-н Танев.

Във връзка с пролетната кампания по почистването гражданите трябва да знаят, че имат право да депозират безплатно до 2 тона ненужни вещи и отпадъци на Регионалното депо край с. Ракитница, като заплащат само транспорта им до там. По заявка на гражданите, които извършват ремонт в дома си, Общината поставя безплатно  гондола до 2-3 кубика за събиране на строителните и други отпадъци.

Изработен е и се изпълнява график за почистване на забелязаните на територията на общината места с нерегламентирани замърсявания. Зам.кметът заяви, че Общината ще бъде безкомпромисна към недобросъвестни граждани и фирми, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места и призова за отговорност.

През април ще бъдат отстранени падналите дървета в парк „Митрополит Методий Кусев“ в резултат на бурния вятър. Г-н Танев твърдо  обеща по същото време, три години след поставянето на чешмичката на източната алея по пътя към Генералската чешма, най-сетне да проработи.(Ха дано!“

През следващата седмица Радостин Танев ще представи пред медиите стратегията на Община Стара Загора за справяне с бездомните кучета. Започва се с кастрацията им. Безплатно от услугата могат да се възползват и собственици на домашни кучета в селата на територията на общината. Ще бъдат изградени и площадки за домашни любимци в различни райони на града. Зам.кметът призовава старозагорци да проявят отговорност и да не хранят бездомните кучета, за да не се формират глутници, застрашаващи живота и здравето на посетителите на парковете и градините.

Предстоящо е почистването и обновяването на заслоните на спирките, обновяване на детските кътове в междублоковите пространства, фитнесите на открито и т.н.

От всичко най-важно е да се възпитават гражданите в спазване на законите и общинските наредби за опазване на обществения ред.

Когато бъде приет Бюджет 2023 на Общината (след приемането на държавния бюджет) ще стане ясно и какви средства могат да бъдат отделени тази година за нови детски площадки и поддържане на съществуващите, както и за създаването на нови площадки за разхождане на кучета.

Росица Ранчева