160 години от рождението на Никола Каишев почетоха в Стара Загора

На 15 февруари 2023 г., в старозагорския парк „Тракия“ по инициатива на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Община Стара Загора бяха почетени 160 години от рождението на Никола Каишев – възстановител на опожарена Стара Загора и основател на Тракийското дружество в Стара Загора.

Венци и цветя в знак на признателност пред делото на революционера и строителя на нова България положиха Община Стара Загора, председателят на Общинския съвет Мария Динева, общинският съветник и председател на Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт арх. Мартин Паскалев, представители на Областна администрация Стара Загора и граждани.

Никола Каишев участва като доброволец в Сръбско-българската война и за проявено мъжество е награден с Военен орден за храброст. От 10 април 1886 г. Никола Каишев постъпва на служба в техническия участък в Стара Загора. В знак на признание за проявен висок професионализъм през 1896 г. е назначен за окръжен архитект. По негови оригинални проекти и под вещото му ръководство са построени десетки пътища, мостове, обществени и частни сгради в града и региона. Разгръща и широка обществена дейност, ориентирана към облекчаване съдбата на тракийските бежанци в Старозагорско.

На 8 април 1899 г. в Стара Загора е учредено Тракийско дружество с председател Никола Каишев. Първостепенна цел на организацията е подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. Никола Каишев проучва и находища на каменни въглища и руди в районите на Димитровград, Поморие, Несебър и Кюстендил. През 1943 г. Никола Каишев подарява свои имоти – земеделска земя от 40 дка в родното си село Чокманово, за изграждане на читалище, дарявайки и цялата си библиотека. Умира в Стара Загора през 1953 г. През 2000 г. посмъртно е удостоен със званието “Почетен гражданин на Стара Загора”.