Цар Трифон и Царица на лозята избраха в село Оряховица

Цар Трифон и Царица на лозята избраха навръх Трифон Зарезан в старозагорското село Оряховица.

След многократно и дълго обсъждане Съвета на лозарите избра за Цар Трифон Стойчо Стоянов Коджаманов – потомствен оряховчанин, дългогодишен производител на вино и на конкурса за най-добро вино завоюва първите две места за розе и червено вино.

Марчела Валентинова Янкова е царица на лозята – млада, красива, скромна, трудолюбива, къщовница и уважителна за пример.

Организаторите на традиционната празнична проява – НЧ „Развитие – 1918“, с подкрепата на Община Стара Загора, заедно с жители и гости на селото, пресъздадоха обичаите от миналото и зарязаха лозите за берекет.

Водосвет за плодородие бе отслужен от отец Димитър. Официален гост на тържеството в населеното място, известно с руйното си вино, бе зам.-кметът на община Стара Загора Радостин Танев.

Трифон Зарезан е важен празник за Оряховица. Вино от региона се е доставяло дори в Бъкингамския дворец през 1997г. Това е само един от поводите ни за гордост. Селото е известно именно с емблематичното си вино, с големите празници и с добрите хора. Нека бъде плодородна годината. Да бъде здрава!“, пожела на оряховчани Радостин Танев.

Празничният ден продължи с конкурс за най-добро вино. Жури излъчи 3-ма победители, винопроизводители от село Оряховица. Кръстен бе и наскоро създаденият самодеен състав на местното читалище. От днес, по идея на Деница Славова, жител на селото, съставът носи името „Гайтан“.

Местната винарска изба предостави част от своята продукция за дегустация за радост на всички присъстващи. Кръшно българско хоро се изви под ритъма на оркестър „Казанлъшко настроение“.

Стефани Бабадалиева