С традиционен ритуал по зарязване на лозата Свети Трифон, благослови лозето, гроздето и виното в НЧ „Св. Климент Охридски 1858“

В ранното утро на 14-и февруари 2023 г. по стародавна традиция екипът и любителите –творци, гостите и приятелите на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“- Стара Загора, се събраха на „Орфеева лоза“ в двора на читалището, за да извършат зарязване и благословение на лозата, на гроздето и на виното….

Песните и танците на Ансамбъла за народни песни и танци „Зорница“ огласиха квартала …От различни краища заприиждаха хора …

В 9:30 академик Васил Герлимов, председател на Читалището, поздрави с „Добре дошли!“ всички и покани отец Стефан от храм „Въведение на пресв. Богородица“ да отслужи Молебен за здраве и водосвет. Тематичните танци и песни на ансамбъла тържествено поведоха лозарите с молитва към св. Трифон за Божие благословение да зарежат…

Пръв заряза лозата самодеецът от Мъжката певческа група Тодор Тодоров. Той отряза по три пръчки, поля рязаното с вино и благослови: „Да е богата реколтата! Да се роди много грозде! Чепката да е като калпак голяма! Виното да е тъмно и гъсто, да стопля сърцето и душата, да събира и да весели край трапезата само добри хора!

Благослови, Господи! Амин да е!“

След него косера извади енергетикът с опит като любител- лозар и любител-винопроизводител Иван Баев. И той нареди:“Да се роди, да се плоди! От всяка пръчка – кошница грозде, от всяко лозе сто оки вино! Да е омайно и сладко! Да е силно и истинско, за да дарява здраве и да радва сърцето!

Благослови, Господи! Амин да е!“

Празника уважиха гостите на подкрепящите организации от Клуба на миньора и Регионалния съвет на миньорите и енергетиците, заедно с домакинстващите организации на клуба на Ветераните-учители и Дамски клуб „Райна Княгиня“.

Целият ритуал беше по песни и музика на покойния д-р Иван Аяров и с участието на Ансамбъла за народни песни и танци „Зорница“.

С песни и хора празникът продължи с много настроение…Всички присъствали –гости и домакини имаха възможност да хапнат от почерпката и да дегустират виното, подареното от Винарска изба „Свобода“ .

Честити да сте, лозари!

Честити да сте, гроздопроизводители и винари!

Наздраве и да е спорен трудът ви!

Гинка Михайлова