Кого, какво, как празнуваме на Свети Валентин?

Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат.
Денят на св. Валентин се е празнувал още през езически времена, когато според римския обичай Луперкалия, славещ бога на плодородието Таунус (Пан), по време на пищна церемония мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им. Цялото това „наричане“ се практикувало почти до XX в. и то ден преди древния Празник на семейството (15.02). По време на Луперкалия действал Купидон, известен още като Ерос и Амур. Той си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.
За самия св. Валентин, обаче, се знае малко, а информацията е откъслечна. Днес на човечеството са известни три истории за свети Валентин.
Най-разпространената история за св. Валентин е следната:
В доброто старо време император Клавдий събирал доброволци за армията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Тогава на Клавдий му хрумнала щурата идея, че ако забрани брака, доброволците ще станат повече… И, както може би се досещате, тъкмо това направил. Някъде в древната римска държава живял свещеникът Валентин, който напук на императора венчаел влюбени двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство. Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. Стотина години по-късно хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.
Друга история разказва за млад лечител със същото име, живял през I в. пр. Хр. Младежът имал чудодейни способности на изцерител и именно заради тях и заради вярата си бил хвърлен в тъмница. В затвора младият Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Момичето прогледнало и го целунало. Двамата изживели бурна, но кратка любов, тъй като Валентин бил осъден на смърт. Преди да го хвърлят на лъвовете, той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и подпис: „Твой Валентин“. Тогава е възникнала и традицията да се подаряват картички.
Денят на влюбените винаги свързваме със свети Валентин. Оказва се, обаче, че за светеца има много факти, които са твърде малко известни.
Ето шест от тях:
1. Свети Валентин, на който е посветен празникът, всъщност може би са двама различни мъже. Официално признат от римокатолическата църква, свети Валентин е починал около 270 г. сл. Хр. В текстове от XV век той е описван като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II, защото венчавал християни.
Според друг източник, Валентин бил епископ на Терни, изгорен на клада в покрайнините на Рим. Заради общите моменти в източниците, се смята, че текстовете се отнасят за един и същ човек.През 1969 г. католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.
2. Има десетина свети Валентин и един папа
Светецът, който почита голяма част от света, официално е известен като свети Валентин от Рим, за да бъде различаван от другите десет светци с това име. Заради популярността на името през II–VIII век, което от латински означава ценен, силен, мощен, има и други мъченици със същото име.
Официалният римокатолически списък на светците показва, че съществуват около 12 светци с името Валентин или негови вариации. Най-скоро провъзгласен за блажен в св. Валентин е Берио-Очоа, испанец с доминикански произход, пътувал до Виетнам, където служи като епископ. Папа Йоан Павел II го канонизира през 1988 г. Съществува дори папа Валентин, за който се знае, че е служил само 40 дни около 827 година.
3. Валентин е покровител на пчеларите и епилептиците, както и на много други
Дори и след смъртта си, светците имат натоварен график. Свети Валентин има доста широки правомощия. Хората го молят за помощ в любовния живот, при отглеждането на пчели, но също при епилепсия, чума, припадъци и пътуване. Логично той е покровител и на обвързаните и брака.
4. В Рим може да бъде видян черепът на свети Валентин
Украсеният с цветя череп на светеца може да бъде видян в базиликата „Санта Мария“ в Рим. В началото на XIX век при разкопки в катакомба близо до Рим са открити останки и други реликви, свързани със свети Валентин. Мощите на светеца са разпръснати в църкви по целия свят. Части от скелета му има в Чехия, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция.
5. Свети Валентин може би е измислен
Средновековният английски поет Джофри Чосър често си позволявал волности, като представя историите в поезията си като истински. Преди създаването на поема на Чосър от 1375 г. няма документирано почитане на светеца. В своя творба той свързва традициите на рицарската любов с честването на празника на свети Валентин – асоциация, която не съществува преди написването на известната поема.В творбата се говори за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, за да намерят спътник в живота. Написвайки „Ето затова е изпратен свети Валентин – за да може всеки да открие своята половинка“, той може би е измислил празника, който познаваме днес.
6. Може да празнувате свети Валентин няколко пъти в годината
Заради много светци с името Валентин в списъка на римокатолическата църква, може да празнувате празника, посветен на светеца няколко пъти в годината.
Освен на 14 февруари, може да отбележите Деня на свети Валентин от Витербо на 3 ноември, или на 7 януари, когато е Денят на свети Валентин от Реция. Жените могат да почетат единствената жена сред светците с това име, девицата света Валентина, която била убита в Палестина на 25 юли 308 г.

В последните години и у нас мнозина си задават въпроса: „Какво да подаря на 14 февруари?“ Защото понякога подаръкът може да каже повече, отколкото хиляди думи. Влюбените имат възможност да докажат, че все пак истинската любов съществува, а за най-стеснителните влюбени денят на свети Валентин е прекрасен повод да признаят чувствата си. Така че към избора на подарък би следвало да се отнесем отговорно.
Първата традиция е: мъжът подарява цветя. Не е важно колко е студено навън, колко струва букетът, колко е голям. Най-важното е искреното чувство и вниманието.
Втората традиция е: цветята да са обагрени в червено. Желателно е, тъй като червеният цвят е всепризнат символ на любов.
Класическа емблема на деня на св. Валентин са червените рози, които според античната легенда се появили, когато Афродита, бързайки към своя любим Адонис, стъпила върху бял розов храст и нейната божествена кръв обагрила листенцата им в червено.
Ако Вашият подарък не са цветя, то той трябва да е опакован в червена хартия.
Третата традиция е: подаръкът трябва да бъде сладък, така че към цветята няма да бъде излишна кутия бонбони или защо не шоколад. Чудесно би било, ако е във формата на сърце, тъй като това е…
Четвъртата традиция: подаръкът е във форма на сърце. Но може и просто да се залепи сърце, изрязано от червена хартия. Ако пък фантазията ви е заработила на пълни обороти и вече сте приготвили и „валентинка“ с любовно признание, браво на вас! Може само да се завижда на вашия избранник.
В Америка за този празник работи цяла индустрия — картички с амурчета, картонени и метални кутии във формата на сърце, кулинарни изкушения. Дори има и щат на свети Валентин, който е създаден на 14 февруари, и това е Аризона.

Първата картичка – валентинка се приписва на Орлеанския херцог Чарлз (1415 г.), който по времето, когато е в единична килия в затвора, решава да се бори със скуката като пише любовни послания на собствената си жена.
През ХVІ век писането на „валентинки“ се разпространява широко. Започнали да се правят и всякакви дреболийки със сърчица, амурчета и претрупани орнаменти. Но до средата на ХVІІІ век все пак всичко това не е ставало в „световен мащаб“. Препятствието идвало от високите цени на пощенските услуги, които не били по джоба дори на средната класа. Още по-неприятното било, че пощенските разходи заплащал получателят, понеже нямало и марки. Необходимостта да се заплаща за лекомислени любовни послания с твърда валута убивала зараждащите се чувства. Цивилизацията обаче преодоляла всички бариери и сега „валентинка“ може да се изпрати и по електронната поща.
През 20 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за Поздравителни Картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоцацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.
През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци, а най-популярните подаръци са рози и шоколад. През 80-те, диамантената индустрия започва да насърчава Св. Валентин в неговото ориентиране към подаряване на бижута без примеси.

https://www.youtube.com/watch?v=HarvxxqPjjQ&index=29&list=PLTLg0d4BmAkjwYN6LryP8VT7T2kO_P531                                    Весело, усмихнато и от сърце посрещане на Празника Свети Валентин! С подарък или не – искреността винаги се забелязва!

Уляна Кьосева