С Кристално огърлие на Съюзът на музикалните и танцовите дейци удостои Иван Тодоров за неговата 80-годишнина и приноса му към народната музика

В студената февруарска вечер Концертна зала на Културния център в Стара Загора приюти гостите, приятели, почитатели на известния музикант Иван Тодоров . Хора от всички възрасти буквално напълниха залата с желание да се присъединят към празника, ознаменувал неговата 80-годишнина, от които над 70 години творческа биография и 60 години работа в Читалище „Св. Климент Охридски 1858“.

След кратка мулнимедийна реминисценция, проследяваща пътя му от родната Сушина до днес на сцената се понесе вихър от песни, танци и музика, която в основната си част беше обработка, аранжиране и творчество на Иван Тодоров. В програмата взеха участие Ансамбълът за народни песни и танци „Зорница“, Фолклорната танцова школа „Броеница“- Детска танцова школа „Броеничка“, Вокална студия „Розов свят“, Формация за съвременен фолклор „Танца на вятъра“ и Танцова формация „Димитров“. Вокална група от с. Калояновец и гост-солистката Симоне Маркова. Празничната вечер завърши с цветя и Поздравителни адреси – от Областния управител г-н Иван Чолаков, от Кмета на Община Стара Загора – Живко Тодоров. Поздравите от Настоятелството и колектива на читалище „Св. Климент Охридски 1858“ връчи лично председателят акад. Васил Герлимов. Той прочете Специалното решение, с което господин Иван Тодоров се удостоява с голямата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България – Кристално огърлие за дългогодишната му творческа работа за съхранение и развитие на българската народна музика.

Господин Герлимов съобщи решението на Настоятелството на читалището, с което удовлетворява желанието на досегашния главен художествен ръководител акад. Кирил Тодоров да бъде освободен от длъжност. Неговото място да заеме г-н Иван Тодоров. Акад. Герлимов връчи още Специална грамота на Търговско-промишлената палата – Стара Загора.

Поздравления, цветя , подаръци и пожелания за здраве и дълголетие пристигнаха от колективите, с които Иван Тодоров е работил дълги години – от Туристическо дружество „Сърнена гора“, Дамско дружество „Райна княгиня“, Клуба на учителите-ветерани при Читалището, от Читалище „Железник“, от Читалище „Възраждане 1927“- с. Калояновец, от НОУ „Димитър Благоев“, от Читалище „Родина“ и още много други колеги, близки, приятели и почитатели на неговата музика и творчество.

Гинка Михайлова