Котките знаят ли кога стопаните им са стресирани

Нашите котешки спътници преживяват и възприемат света фундаментално различно от хората. Но въпреки че те вероятно не могат да разберат какво точно казваме, те знаят кога нещо не е наред с техния човек. Те усещат, когато сме стресирани, уплашени, тревожни или депресирани.

Изследванията показват, че котките се адаптират към личностните черти на своите стопани. Невротичните и стресирани родители на домашни любимци обикновено имат котки с наднормено тегло с поведенчески проблеми и здравословни проблеми. Проучванията още показват, че котките се обръщат повече към любимия си човек, когато той изглежда депресиран или възбуден, и котките търсят информация от своите собственици за това как да реагират на нови ситуации и предмети.

Ако се страхувате от нещо, котката ви най-вероятно ще реагира по подобен начин. Мяукащите животни не само знаят кога сме стресирани, но и нашият стрес може да и на тях.

Индикатори за котешки стрес

Според Pet MD, когато котките са стресирани, те често вокализират или се грижат прекомерно за козината си. Други индикации включват ходене до тоалетната извън нея, драскане и други поведенчески проблеми. Някои иначе добри гальовни животни може дори да станат агресивни към хора и други домашни любимци.

Котките често се отдръпват и изолират, когато са депресирани или тревожни. Много изпитват стомашно-чревни затруднения, включително диария и запек. Други започват да преяждат или губят интерес към храната, а много стресирани котенца спят повече, отколкото обикновено.

Как да предотвратим стреса и безпокойството на котката

Вашето безпокойство може да повлияе на котката ви, но когато се чувствате добре, котката ви може да изпита стрес по други причини:

  • Нова храна нова тоалетна или постелка за нея

Постепенното въвеждане на нови продукти допринася много, когато става въпрос за предпазване на вашия домашен любимец от стрес от храната и с тоалетната. Повечето експерти препоръчват постепенно намаляване на количеството на един продукт и увеличаване на количеството на новия в рамките на около 1 седмица.

  • Преместване в нов дом

Преместването в със сигурност не е приятно за гальовните животни, защото се озовават на ново място, което е пълно с непознати миризми. Поставете котешката тоалетна и обособете уютен кът, където вашият домашен любимец да се мотае и да разучи, преди да започне да изследва цялото жилище. Колкото повече познати и стари предмети и играчки осигурите на мъркащия приятел – толкова по-добре за него, тъй като ще усеща познати миризми.

  • Ремонт на дома

Подгответе безопасно място за вашата котка, преди да започне ремонтът. Уверете се, че котешкото мястото е далеч от това, където ще бъде ремонта и, че шумът ще е изолиран до известна степен. Някои котки се чувстват най-удобно, когато са сгушени високо.

Намаляване на котешкия стрес

Игрите и забавленията помагат за намаляване на стреса и безпокойството при някои котки. Също както при хората, гальовните животни, които се движат са по-малко склонни на разрушително поведение, свързано с тревожност. Стремете се към множество кратки, 10-минутни игрални сесии на ден.

Това ще помогне и на вас, ако сте под стрес и не се чувствате комфортно. Играта с котката, както и галене в скута помагат за освобождаване на напрежението, така че всички печелим.

Специално формулираните феромонови спрейове могат да ви помогнат да дадете на вашия домашен любимец усещане за спокойствие, а тихата музика може да осигури облекчение на безпокойството. Класическа музика и селекции, специално разработени за котки, често намаляват котешката тревожност.

Ако сте загрижени за поведението на вашата котка, заведете вашия домашен любимец на ветеринарен лекар за пълен преглед, за да сте сигурни, че стресът не е проблем за здравето. За съжаление колкото и да не ни се иска нито ние, нито котката ни да изпитва тревожност – това все някога ще се случи. В такава ситуация можем да се подкрепяме взаимно и да се забавляваме колкото се може повече, за да освобождаваме напрежението.

Източник:DOGS and CATS.bg