Старозагорският художник Валентин Дончевски е сред петимата най-добри живописци в България

На 1 февруари 2023 г., в град Кюстендил, в деня, в който се навършват 141 години от рождението на Владимир Димитров -Майстора, се състоя церемония по официалното връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ за 2022 година.

В края на декември 2022 год. жури в състав Любен Генов (председател), Боряна Вълчанова, Галина Лардева, Деля Чаушева, Динко Стоев, Иво Бистрички, Мариана Каракостова, Николай Янакиев, Слав Недев, Станислав Памукчиев и Яна Братанова разгледа постъпилите над 30 предложения и номинира петима автори за техните постижения през изминалата година.

Номинирани за престижната награда са Богдан Александров, Валентин Дончевски, Красимир Русев, Николай Тодоров, Румен Гашаров.

За Долап.бг Валентин Дончевски обясни, че е номиниран от Председателството на художниците към Съюза на българските художници- Стара Загора. Предлаган е за това високо отличие четири пъти, като три от тях е номиниран. За изданието преди две години не са му достигнали само няколко стотни, за да вземе голямата награда.

Според Устава на конкурса в него се участва не с конкретна творба, а с цялостното представяне през творческата година.

„Имам самочувствие с тази номинация, защото все пак съм един от петимата в България“- сподели Дончевски. – Това е и предизвикателство за нови участия, за нови вълнения и представяне на публиката това, което ме вълнува в днешния ден. Вече е договорена моя самостоятелна изложба през месец юни т.г. в Пловдив“.

Престижното отличие на името на Владимир Димитров – Майстора за 2022 година получи художника Румен Гашаров за неговата изложба “Бруто/Нето” подредена в Софийската градска художествена галерия.

Журито отличи посмъртно и художника Румен Жеков с наградата на Майстора извън регламента на номинациите.

По традиция награденият през предходната година подрежда своя изложба. Тази година това направи Атанас Парушев, който представи експозиция с абстрактна живопис, посветена на буквата М.

Росица Ранчева