Да живее пицата! Днес е нейният Международен ден!

Традиционно по света на 9 февруари много хора отбелязват Международния ден на пицата. Макар че повечето от тези „Международни дни“ да не са ясни от кога са международни, до колко не са маркетингови трикове и в кои страни въобще се отбелязват…Все пак този на любимата ни италианска храна си е забавен повод да се събереш с любими хора и да хапнеш пица.
Малко любопитна информация за пицата

Макар че я свързваме предимно с Италия, идеята да сложиш нещо върху разточено тесто и да го запечеш е позната от хилядолетия. И все пак думата „пица“ идва от латинската дума „pizza“, която означава „потъмняване на кора от пожар“ и първи италианците сложили именно домат, риган и сирене – минимумът за това днес да наречем една храна пица.
Пицата идва някъде около 16 в. от Неапол и в началото е била сладка. Предлагана е като улична храна за бедни. С откриването на Америка и идването на доматите в Европа, сладката плънка се заменя с резени домати, подправки и зехтин – близо до това, което хапваме днес. С времето и според региона плънката се променя и обогатява.
Кралица Маргарита Савойска (1851 – 1926) полюбопитствала за този вид „бедняшка“ храна и поискала да опита. Нейният готвач Рафаеле Еспозито създава пица, която гарнира от патриотично чувство в цветовете на италианския флаг – червено от доматите, бяло от моцарелата и зелено от пресния босилек. Кръщава пицата на своята кралица и така се ражда първата класическа рецепта за пица – “Маргарита“.

Автентичност

Италианците приемат пицата много сериозно и имат описана точната методика за пица Неаполитана – от продуктите, през технологията на приготвянето до начина на сервиране и съхранение. През 2010 г. рецептата става защитена по смисъла на Европейското право. За справка – само 9 пицарии (към 2019 г.) в Ню Йорк имат право да предлагат Неаполитана като автентична. Те притежават сертификат от Verace Pizza Napoletana Association, която се грижи да съблюдава само това – претенциите за автентичност.

Други класически пици са: Диабло, Куатро формаджи, Фунги, Прошуто, а най-популярната пица в САЩ е Пеперони.
Ето още 8 любопитни факта за пицата:
1. Първото заведение, за което се знае, че е предлагало пица, е Antica Pizzeria, която е отворила в Неапол през 1738 г..
2. Най-дългата доставка на пица е през 2004 г., когато вегетарианска пица е транспортирана от Фелтъм, Англия до Мелбърн, Австралия – пътуване над 10,000 мили.
3. Всяка година в целия свят се продават 5 милиарда пици, от които 1 млрд. е от заявки за вкъщи. Най-много пица за вкъщи се поръчва в събота вечер.
4. Пицариите са 17% от всички ресторанти в САЩ. Първата вълна идва с италианските емигранти в началото на 20 век, но истински известна и обичана става заради войниците, които се завръщат от Европа след Втората световна война.
5. Най-бързият пицар в света прави 14 пици за 2.35 минути и това е Уахид Оусъм (Waheed „Johnny“ Awsim) от Ню Йорк – седемкратен победител. Състезанието се провежда всяка година в Лас Вегас.
6. Най-скъпата пица струва 2,745 долара и е създадена еднократно от Шеф Доменико Кролла. Оскъпяват я продукти като шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.
7.Първата замразена пица излиза на пазара през 1962 г. – разбира се, в САЩ.
8. *Т.нар „Хавайска пица“, в която има ананас и която разделя любителите на пица на два крайни лагера, е измислена през 60-те в Онтарио, Канада, от Сам Панопулос, гръцки емигрант.

(14)  (3)