Стара Загора – с респект и поклон пред Апостола на свободата

На 7 февруари 2023 г. по оригинален начин Регионалният прес-клуб на БТА- Стара Загора организира и проведе пресконференция посветена на 150 години от гибелта на Васил Левски. Малко известни факти от пребиваването на Апостола в Стара Загора споделиха Петьо Марчев и Райна Андонова от Регионалния исторически музей.

Васил Иванов Кунчев, бъдещият Левски, пристига в Стара Загора през 1855 г. заедно с вуйчо си хаджи архимандрит Василий. За изминалите 3 години (до 1858) e ученик в Светиниколското училище, участва в църковния хор, обучава се в едногодишен курс за свещеници. По-късно, поради приятелството си с видни старозагорци, през лятото на 1869 г. много бързо създава революционния комитет. През годините многократно посещава града и региона.

Съдбата отрежда Левски да свърже като младеж живота си със Стара Загора, – каза Райна Андонова. – През трите години прекарани в града, той създава връзки за цял живот със своите съученици Стефан Сливков, Пенчо Хаджиславов, Атанас Трифонов Илиев, Петър Иванов, Николаки Стоилов, Кольо Ганчев, Руси Аргов, братя Жекови, Христо Шиваров …Хора, на които той се опира, когато създава революционния комитет в Стара Загора. Освен това в града и по селата е имало т.н. революционни кръжоци, които са се занимавали с революционна и патриотична пропаганда на съгражданите си. Неслучайно в основата на отбелязване на 150-годишнината, ще бъдат читалищата и училищата от региона. Там на времето се е четял вестник „Свобода“ на Каравелов. Там тайно са си говорили за народните дела…На тази благодатна почва Левски създава Окръжен революционен комитет“.

За съжаление Старозагорското въстание през 1875 г. не успява. Две години по-късно Стара Загора е опожарена по време на Руско-турската война и плаща висока цена за свободата си. Но духът на Левски продължава да живее и в Третата българска държава. Съратниците му, които остават живи, са всъщност строителите на съвременна Стара Загора. Един от тях е Николаки Стоилов. Той дарява два големи парцела в центъра на града, където, и с негови средства, е построено училище – днешното Средно училище „Васил Левски“.

Христо и Иван Шиварови оставят цялото си имущество – огромен парцел в центъра на града, където днес е сградата на Община Стара Загора, както и паричен фонд, който до средата на 30-те години на ХХ в. достига над 1 млн лв. предназначени за училищата на Стара Загора. Другите му съратници се отдават на обучението и възпитанието на старозагорските деца след Освобождението.

Т.е. духът на Левски продължава да живее.

Подробности за подготовката за отбелязване на кръглата годишнина в Община Стара Загора съобщи Анелия Овчарова – главен експерт в отдел „Култура“. Основните събития започват от началото на следващата седмица и ще се проведат, както в града, така и в селата.

В Стара Загора общоградският ритуал за поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски ще се състои на 18 февруари 2023 г. от 11:00 ч. Организатори са Община Стара Загора, Старозагорската митрополия и Втора тунджанска механизирана бригада. Началото ще бъде сложено с отслужване на заупокойна молитва от старозагорското свещеничество. Отново, по добра традиция, рецитал за живота и делото на „…твой един син, Българийо“, ще изпълнят ученици от СУ „Васил Левски“ Стара Загора. Водещ на ритуала ще бъде старозагорският поет Йордан Пеев.

Община Стара Загора по брой на читалища се нарежда на второ място в страната след София, – обясни Анелия Овчарова. – Регистрирани и действащи са 61 читалища, от които 13 са в града, а 48- в селата. Главни организатори на проявите, посветени на Апостола са местните читалища. Почти във всички има действащи библиотеки. Те ще организират тематични кътове с книги за Апостола, както и табла, които разказват за неговия легендарен живот. В 8 от селата, в които има училища са предвидени съвместни инициативи за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола. Това са различни презентации, изложби, викторини, беседи, специален час на класа, състезания, игри и други прояви“.

Г-жа Овчарова конкретизира някои от предвидените дейности. В квартал „Кольо Ганчев“, където и основното училище, и читалището, и пенсионерския клуб носят святото име на възрожденския революционер и съратник на Левски – Кольо Ганчев, на 5 февруари т.г. пак съвместно, отбелязаха 180 години от рождението на своя патрон. Под надслов „Да си спомним да Левски“ четвъртокласници от училището ще четат на второкласниците, а третокласниците – на първокласниците различни разкази и други четива, посветени на Дякон Игнатий. По-големите ученици ще редят пъзел „Обесването на Васил Левски“. След подреждането му ще бъде рамкиран и ще бъде изложен завинаги в читалището.

В село Преславен, за едно от най-дейните читалища в общината – „Димитър Наумов“ проявите посветени на Левски започват на 13 февруари. В 11:00 ч. на фасадата на читалището се бъде окачен националният трибагреник с размери 5/3 м. и с лика на Левски. Миналата година то беше изработено от членове на читалището. Знамето ще остане до 3 март – Националния празник на Република България.

На 17 февруари от 12:00 ч. в двора на църквата, където се издига паметникът на загиналите във войните, ще бъдат положени венци и цветя от местното население и ученици от ОУ „Бойчо Русев“. Половин час по-късно започва и състезанието по редене на пъзел „Залавянето на Апостола“.

В село Дълбоки НЧ „Развитие -1878“ и ОУ „Иван Мирчев“ ще организират „Лъвски скок“ – състезание за най-малките ученици от първи и втори клас.

Богат е афишът с различни прояви в Средно училище „Васил Левски“, който представи г-жа Стела Крачолова. Те започват от 13 февруари с откриване на традиционните изложби във всички етажи на сградата. Учителите по изобразително изкуство ще подредят копия от портрети на Левски и тематични изложби за Дякона. Предстои да се направи видеозапис на Тефтерчето на Левски. Традиционни и очаквани са състезанията „Лъвски скок“ , в които на две възрастови групи участват всички ученици.

Ново тази година е организираният конкурс „Левски и народната песен“ за изпълнение на български народни песни.

Много интересни са две нови идеи: Екип от ученици ще събере 150 думи от блиц интервю с родители, учители, ученици и общественици с отговор само с една дума на въпроса:“Какво е за Вас Левски?“

Друга любопитна инициатива, която ще реализират преподавателите по история Даниела Дечкова, Борислав Иванов и Стела Крачолова е да се подберат 150 думи, изречени от Левски…На 17 февруари, пред барелефа на Апостола, както всяка година и тази, ще има почетен караул от ученици. Тук ще се направи обща снимка заедно със 150 ученици, които ще държат 150 -те думи, завещани ни от Левски.

Разбира се ще има посещения на Метоха, състезания и викторини, посветени на събитието.

Антония, Магдалена, Виктория, Даяна и Явор, ученици от 6.“б“ клас с класен ръководител Даниела Дечкова рецитираха стихотворението „Обесването на Левски“ от Христо Ботев. На блиц-анкетата „Какво за Вас е Левски“ , спонтанно децата отговориха:свобода, пример, свобода, смелост, герой!

Росица Ранчева