Изложба „(Не) Сериозно“ , сериозно гостува в зала „Байер“ в Стара Загора

На 3 февруари 2023 г. изложбена зала „Лубор Байер“ в Стара Загора беше открита гостуващата изложба „(Не) Сериозно“ на художника Веселин Дамянов-Ves.

В експозицията е поставен акцент върху темата за драскулката като първичен творчески жест, който в художествения процес при Веселин Дамянов – Ves позволява не само разбиране на графичните му и живописни реализации, но и въобще самостоятелно съществуване. Драсканицата, като произведение само по себе си, извървява дълъг исторически път, чието начало можем да мислим, че е положено векове преди динамичното ХХ столетие. Днес изследванията на историците на изкуството показват важното място на драскулките в историята на изкуството въобще. Драсканиците се явяват къде ли не – в маргиналните полета на средновековните ръкописи, по гърбовете на иконите, или прикрити под гигантските стенописни композиции и са ценни свидетелства за епохи, процеси, събития. Те могат да бъдат открити върху гърбовете на шедьоври, излезли изпод ръцете на автори като Леонардо, Микеланджело, Тициан. 

Веселин Дамянов – Ves си играе с тези първични следи повече от две десетилетия, но при него те всякога са свързани, не просто физически, а и идейно, с основата. върху която са положени. Полепналите по страниците на книги и списания думи, изображения, мисли, се свързват с идеята на автора за образа, идея, която сетне мисълта и тренираната му ръката ще развият. Така върху преупотребения лист среща си дават минало и настояще, там и тук, чуждо и свое. На границата на (не)съзнавано се раждат нови образи, чиято единствена цел не е да критикува и още по-малко да обвинява и афишира, а единствено да проучва и разбира – форма, цвят, събития и отношения. Именно в стремежа за разбиране е голямата стойност на изложбата „(Не) Сериозно“, в която границите между блуждаещата линия на художника, рисунката и графиката се разтварят, удостоверявайки че в творческия свят на Веселин Дамянов – Ves те имат своето равностойно значение. И тъкмо затова авторът има и неподражаемо в умелостта, в естетиката, но преди всичко в (не)сериозността си място на съвременната художествена сцена.

За да обясни на посетителите на изложбата своята философия за изобразителното изкуство директно върху стените на галерията четем:

Кандидатствах в Художествената академия в София. Бях с дълга до кръста коса. Скъсаха ме. Все ми е тая, че не ме приеха. Голяма работа. Ще кандидатствам някога…Но сега трябваше да си отрежа косата. Отрязах я и влязох в казармата. Рисувах много. С удоволствие драсках по страниците на вестник „Българска армия“ и така се роди първата ми изложба – казармена“.

Натурата е само повод за рисунка, но не е вдъхновение. Вдъхновението идва от друго място“.

Когато хвана молива и седна да рисувам, знам много добре какво искам да нарисувам. Но ръката ми често има свои желания“.

Графиката е любов моя, но често предпочитам просто да оставим следи върху случайно попаднал ми лист, да се забавлявам с рисунката“.

Художникът Веселин Дамянов е роден в Сливен на 30 май 1977 година. Там завършва средното си образование в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ със специалност „Плакат“. През 2002 година завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а от 2004 година е магистър по „Живопис“ в същото учебно заведениe. От същата година членува в Съюз на българските художници, а през 2014 година печели творчески престой в Международния център за изкуства „Сите дез ар“ в Париж, Франция. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

Изложбата ще може да бъде видяна от старозагорци и гостите на града до 27 февруари 2023 г. На вернисажа на изложбата, за първи път беше представен едноименният каталог от експозицията.

Куратор на изложбата е д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък.

Росица Ранчева