Опери в Италия събират пари в помощ на държавата да купи къщата на Верди

 

Оперните театри в Италия се обединяват в обща кауза за откупуването на дома на Джузепе Верди от наследниците му. След дългогодишни спорове между собствениците на вилата, в която композиторът живее 50 години, имотът ще бъде предложен за продажба през м. октомври 2023 г. Държавата не може да си позволи цената му от 30 млн. Евро, съобщава „Гардиан“.

За вилата край Босето, регион Емилия- Романия, държавният бюджет предвижда 20 млн евро. За да съберат липсващата сума, оперните театри в страната ще организират концерти и оперни спектакли с Вердиеви програми през лятото. Средствата от билетите ще бъдат дарени на държавата за откупуването на имота и превръщането му в музей.

Верди построява вилата през 1848 г. Първоначално в нея живеят родителите му. По-късно през 1851 г. той се премества там с втората си съпруга Джозепина Стрепони. Това остава домът на композитора до смъртта му през 1901 г.

Понастоящем Вердиевият дом има четири собственици, всичките наследници на Мария-Феломена Верди, по-младата братовчедка на композитора, отгледана от Верди и Стрепони като тяхна собствена дъщеря.

Верди има две деца от първата си съпруга, но и двете не доживяват зряла възраст.

Началната цена на имота е 30 млн евро, но според италианското законодателство, държавата има предимство при откупката. Едва когато правителството откаже сделката може да бъде предложена на частния пазар.

Държавата има дълг да почете паметта на Верди, превръщайки къщата му в музей“- смята Дженаро Санджулиано- министър на културата в страната, цитиран от „Гардиан“.

Заедно с Гарибалди, Мацини и Калур, Верди е една от най-важните фигури на рисорджименто (италианското събрание) , коментира пред медии Санджулиано. – „Когато имах честта да поема ролята на министър, един от първите проблеми, който ми беше представен, бе съдбата на вилата. Никога не е имало дори момент на съмнение, че тя трябва да стане държавна собственост“

Четиримата наследници на имота, спорят за бъдещето му от 20 години. Но след като съдът установи, че нито един от тях не може да си позволи да откупи дяловете на другите, магистратите решиха вилата да бъде предложена на пазара.

Къщата бе обитавана до есента на миналата година и част от нея е отворена за посетителите. Туристите могат да разгледат няколко помещения, включително и едно, в което са изложени леглото и други предмети от хотелската стая в Милано, където Верди умира. В къщата се съхраняват около 1700 предмета, свързани с композитора, сред които са неговото пиано, ръкописите му и лични вещи като гребен, шапка и други.

Това е вила Верди край Босето. Снимка :Уикипедия

Източник -Площад Славейков -зона без чалга