30-годишният Боби е най-старото куче в света

30-годишното супер симпатично куче Боби е обявено за най-старото в света от Рекордите на Гинес. Всъщност, точната възраст на Боби е 30 години и 266 дни, така че, ако всичко е наред, през месец май 2023 г. ще стане на 31 години.

Според експертите, Боби е чистокръвно куче, чиято порода има продължителност на живота 12-14 години.

Когато се ражда, бащата на собственика му иска да го приспи заедно с останалите малки кученца. Лионел Коста, който тогава е на 8 години, и неговите братя скриват кученцето. Не след дълго родителите му откриват палето и наказват момчетата, но в крайна сметка им позволяват да задържат кученцето.

Според собственика на Боби, дълголетието му се дължи на спокойната обстановка, в която живее и на храната. Кучето-рекордьор е хранено единствено и само с човешка храна.

„Боби е войник! Само той си знае как все още се държи. Не му е лесно, все пак средната продължителност на живот при кучетата не е толкова висока и ако можеше да говори, сигурно щеше да ни каже в какво се крие тайната му. Щастливи сме и сме благодарни, че все още можем, дори след 30 години, да имаме Боби в живота си“. Той сподели със своите приятели, че 30-годишният Боби е спокойно, социално куче, което обича да си играе с четирите котки, с които дели дома си. Денят му минава в лежане, хранене и разходки. Пие много вода – около 1 литър дневно. Според собственика му Боби е последният жив представител на семейството си.

Предишният рекорд за най-възрастно куче бе притежание на кучето Блуи на възраст 29 години и 5 месеца. То умира през 1939 г.