Февруари в Държавна опера-Стара Загора

На 2,3 и 4 феврари 2023 г. танцова компания Дерида Денс гостува в Стара Загора на сцената на Операта със спектаклите „Темел”, FRACTUS и „Телепорт”. Derida Dance Center e първият център за съвременен танц и обучение в България, основан през 2010 г. и функциониращ посредством Фондация “Арт Линк”. Центърът има широк спектър от дейности, чрез които изпълнява целите на организацията, а именно да бъде инструмент за ускоряване развитието на съвременното танцово изкуство в страната, подкрепяйки съществуващите и изгряващи таланти в областта, чрез създаване на нужните за това условия. Основните направления, в които работи центърът са: независими танцови продукции, обучителна и тренинг програма за Съвременен танц, международни партньорства, резидентска програма, презентационна и кураторска дейност.

Трупата на балета на Старозагорска опера се завръща на сцената си в Града на липите с подарък от изключително успешното си турне в Германия и Нидерландия – спектакли на балетите „Лебедово езеро” на 7 февруари и „Лешникотрошачката” на 9 февруари. Повод, за да аплодираме горещо и на родна сцена талантливите млади артисти, които се представиха блестящо на първото си голямо турне в Европа.

На 10 февруари в концертът „Музика без граници” в Операта басът с международни кариера Генко Генчев /старозагорец, възпитаник на НУМСИ”Христина Морфова”/ в съпровод на Деница Петрова на рояла и на поетесата Мария Донева ще представи песни на Пуленк, Брамс, Верди, Черкин и др.

Хубаво настроение и забава ви очакват на 14 февруари в Операта. В този специален ден ще видите операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини – една история, в която водеща тема е Любовта.

Нежната музика и драматичен сюжет на операта „Мадам Бътерфлай” ще ви развълнуват на 17 февруари от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора. Великолепни артисти в главните роли, прекрасна и изящна визия!

Разтърсващата и толкова българска история оживява в легендарния балет „Нестинарка” по музика на Марин Големинов! Спектакълът е посветен на 95 години български балет и ще завладее всичките ви сетива.

През месеца – на 24 и 25 февруари са премиерните спектакли на оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман. Диригент е младият Виктор Крумов. Режисьор е Николай Априлов. Сценографията и костюмите са на Диляна Първанова. Хореограф е Росен Прангов-Роси. Очаквайте жизнерадостния и пищен спектакъл на Държавна опера-Стара Загора, с който сезонът на премиерите започва със силен старт!