Клуб „Чеканка“ събира малки и големи деца на Старозагорските бани

Утре, 28 януари 2023 г. (събота) от 14:00 ч. в библиотеката на НЧ „Христо Ботев-1952“ на село Старозагорски минерални бани е първото за годината занимание на уникалния клуб по металопластика „Чеканка“.

Фитилът“ да се създаде такова творческо обединение пали миналата година майсторът-занаятчия Божидар Димитров. Той изработва различни предмети, декорация и аксесоари за дома от ковано желязо. Онези, които са посещавали фолклорния събор „Богородична стъпка“ са се захласвали по неговите изящни творби – винаги на първия щанд до сцената.

Преди време Божидар решава да възроди един от старите ковачески стилове – рисуване по ламарина, стил руска чеканка. Той се доближава до стария тракийски стил, с който древните ковачи са декорирали бойни метални щитове и брони. Представлява релефно щампосване върху метал.

Чекането е ръчно изчукване на материал от метал – мед, сребро, злато. Най- старата чеканка в България е т.н. „Златна книга“ от 3- 4 в.пр.н.е. с размер 5/4.4 см.

Чеканка идва от руската дума чукам. Работи се на принципа на каменоделците, които изчукват медната плоскост с чукче и различни размери – чукачи. В зависимост от подложката се ползват различни размери.

Участниците в клуба ще работят върху меден латун – много фина ламарина –0.15 мм, колкото лист хартия.

Чекането е удоволствие за ръцете и сърцето, лесно се изпълнява и резултатите са много добри. Къде другаде, ако не в читалището на Старозагорските минерални бани тази позабравена традиция ще намери своето възраждане. Така още миналото лято се създава клубът по металопластика. В него участват децата от селото и региона, но и по-големи и още по-големи деца , споделя за Долап читалищният секретар Маргарита Малинова. Тя също се е пробвала наи е направила сама „Дървото на живота“.

Тази година проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд култура по Програма“Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

В края на творческата учебна година ще се направи изложба с най-добрите чеканки.

От читалището обявиха, че входът за всички желаещи да се докоснат до древното изкуство и да покажат таланта си е свободен.

Росица Ранчева