„Завод” е спектакъл за всеки, който търси смисъла

Тази вечер е премиерата на най- новия спектакъл за възрастни на Кукления театър по стихове на Никола Вапцаров „Завод“ . Идеята и драматургията са на Полина Христова, която прави дебют като режисьор на сцената в Стара Загора. В спектакъла е водена от вярата на Вапцаров, че всеки човек има право да бъде щастлив и че всеки човек е важен. Сценографията на Марина Янева е модерна и завладяваща, а музиката на Милен Апостолов подсилва внушенията на представлението. Особено ефектна е хореографията на Явор Кунчев, която седмината актьори на сцената виртуозно представят. Консултанти на „Завод“ са Веселка Кунчева и Ина Божидарова.

„Завод“ е поредният спектакъл за възрастни на Кукления театър в Стара Загора, който поставя във фокуса си стремежа за свобода, щастие и безгранични мечти, които една невидима сила желае да подчини или унищожи. Този път това е ЗАВОД, чудовището което потъпква всеки, дръзнал да съхрани своята вяра.

Според директора на театъра Дарин Петков, такива продукти се създават в Кукления театър в Стара Загора, защото истински вълнуват зрителя. „Има някаква болка вътре в нас, която искаме непременно да споделим тук и сега. По различен начин реагираме и понасяме болката на реалността, но всички я живеем заедно и затова такива теми идват естествено на сцената при нас“, добавя директорът.

Идеята на режисьора Полина Христова идва преди няколко години, водена от убеждението, че Вапцаров е един от най- големите български поети.

Никой от екипа не е разглеждал Вапцаров извън поезията му. В този спектакъл няма да откриете грам идеология, нито щрихи на конкретна епоха. Ще видите неистовия стремеж за свобода и вяра на малкия човек, на този, от когото нищо не зависи и в това, което го превръща ЗАВОД. Спектакъл за важността на всеки един човек – на мислите, мечтите и копнежите му. На онзи, който търси все още смисъл в присъствието си на Земята. На онзи, който под саждите и маслата от машините е скрил дълбоко в себе си вярата, смелостта и надеждата.

За да се потопи в атмосферата, целият екип посещава металургичен завод в Стара Загора. Казват, че са си взели от там много от похватите, които виждаме на сцената. В мрачния, металургичен цех на „Завод“ има място и за вяра, копнеж и любов.

Спектакъл, който ще се преживява дълго.

Велизара Цонева

връзки с обществеността на ДКТ-Стара Загора

Снимки:Стоян Стратиев