Честит рожден ден 25 януари на Българското национално радио!

На днешния ден се създава Българското национално радио. За основополагаща дата на държавното радио  се счита 25 януари 1935 г., когато Цар Борис III издава указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.

Първите радиопредавания  са осъществени още през 1929 г., когато група специалисти, начело с инженер Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. Днес БНР е една от двете държавни обществени медии в България заедно с Българската национална телевизия.

В началото на 1936 г. са инсталирани три антени, с характерната ромбоидна форма, доставени от унгарската фирма „Стандарт“ за радиоизлъчване на средни вълни. Антените са разположени край село Вакарел – за Радио „София“, около село Могила – за Радио Стара Загора и близо до разклона за Шумен – за Радио Варна. На 21 май 1936 г. трите радиостанции едновременно започват да излъчват като част от първата българска национална радиомрежа с равнопоставени радиопрограмни служби в София, Варна и Стара Загора.

През 1938 г. започва строежът на нова сграда на Радио „София“ на булевард „Драган Цанков“ 4, в тогавашната вилна зона на София. Основният строеж е завършен през 1941 г., след което германската фирма „Telefunken“ оборудва новия радиодом с най-модерни за времето си технологии. Новите студиа са открити през 1942 година и са сочени като най-модерни на Балканите.

За няколко години по време на Втората световна война в българската национална радиосистема е включена и нова радиостанция в град Скопие като трета българска районна радиостанция. В навечерието на 1 октомври 1953, по първа програма на Радио „София“, за пръв път прозвучава сигналът на Съветското радио. Оттук нататък дълги години всеки петък се излъчват половинчасовите предавания, изпратени от Радио „Москва“. Две години по-късно се слага началото и на Радио Пловдив, като близо до града започва излъчването на радиопредавател „Сребрю Бабаков“.

През втората половина на 60-те години в радиото започват да се търсят нови композиционни форми и предавания.

От 4 януари 1971 година  първа програма на Българското радио носи името „Хоризонт“. По-късно стартира и втора – „Христо Ботев“ и трета програма – „Орфей“.

През 80-те за пръв път излизат в ефир емблематичните за Българското национално радио предавания „Преди всички“, „Добър ден“ и „Неделя 150“. По-късно се добавят „Хора, пътища, автомобили“ и „Спорт и музика“. А на 3 януари 1984 г. започва излъчването на първия нощен блок в ефира на България – „Нощен Хоризонт“

От 2007 г. до 2016 г. са открити още регионални програми в Ихтиман, Боровец, Своге, Видин и Кърджали.

На 21 май 1936 г. стартира първото предаване на Радио Стара Загора.

 

Днес радиото е вече на 87 години и разполага с най-съвременна техника. Над 30 предавания и музикални линии предлагат актуална и забавна информация, новини и много съвременна музика.

Във фондовете на радиото, съдържащи над 100 000 музикални заглавия, се съхраняват и незабравимите гласове и изпълнения на Иван Хаджихристов, Мара Шопова, Петкана Захариева, Иван Шибилев, Делка Балева, Стайка Гьокова, Минчо Недялков и други.

В момента радиото е част от петте регионални програми на Българското национално радио и се излъчва на честота 873 KHz средни вълни.