Рожден ден на Дневен център „Св.Св.Козма и Дамян“ на 26 януари

На 26-ти януари социалната услуга ДЦПЛУ „Св.св.Козма и Дамян“ ще навърши 16 години от своето създаване.

Ще отбележим празника с празничен водосвет и молебен за здраве, който ще бъде отслужен от о. Йордан Карагеоргив от 10:00 ч. в параклиса на Центъра.

В 11:00 ч. ще се проведе „Музикално ателие“ с гост изпълнителя Мартин Акинреми, който е участник в музикалният формат „Гласът на България“, сезон 9.

И презтазигодинащепродължимдобрататрадициязарождениясидендаподарим и зарадваме някой в нужда.  Избрахме да се включим благотворително в Мартеничковата кампания на Фондация „Кариндом“, катоизработим и изпратим мартеници, които да са в подкрепа на децата със специални потребности, които фондацията обгрижва.

Събранитеотпродажбатанамартеничкитесредстващеотидатзавключванетонадвамановитреньоризаплувнитесесии в Кариндом, както и заобезпечаването на ерготерапия и физиотерапия за децата. Ако средствата задминат целите, ще остане и за подсилване на ранното детско учене чрез разработването на арттерапия.

ДЦПЛУ „Св.св.Козма и Дамян“ е социална услуга в общността, която вече шестнадесет години работи и се стреми да осигури предоставянето на качествена грижа на пълнолетни лица с ментални и хронични психични проблеми.

Потребителите на услугата получават професионална, индивидуална и групова подкрепа и специализирана помощ. Ползването на социалната услуга предоставя шанс за включване активно в общественият живот, обогатяване на общата култура, повишаване на жизнения тонус  и дава възможност за получаване на компетентна професионална консултация и подкрепа, както и преодоляване на социалната изолация, на която често са подложени хората в неравностойно положение.

Работи за приемането на различните и даване на  възможност на хората, живеещи с психична болест да кажат: „Това съм аз! Това е моя живот!” и по този начин да разширят, разнообразят и конфронтират битуващият стереотип, за това какво означава да си психично болен човек.

Работата на социалната услуга има за цел да създаде включваща, приемаща и стимулираща развитието среда за лицата със специфични потребности в обществото, както и подкрепяща среда за техните семейства.

През годините на своето съществуване услугата е помогнала на редица потребители да развият потенциала си и да преодолеят стигмата, страховете и предразсъдъците на обществото.