На 25 януари 1858 г. за първи път е изпълнен Сватбеният марш на Менделсон

Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди (на немски Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) е  композитор от еврейски произход, диригент и пианист, роден на 3 февруари 1809 г. в Хамбург, Германия.

Роден е в богатото и интелигентно семейство на банкер от еврейски произход Авраам Менделсон, което често е посещавано от най-видните интелектуалци за онова време: Фридрих Хегел, Йохан Волфганг Гьоте, Карл Мария фон Вебер, Карл Церетел и др. Негов дядо е еврейският философ Мойсей Менделсон, основател на движението „Хаскал“ (Еврейско просвещение). Баща му и майка му Лия обаче приемат християнството и променят фамилията си на Менделсон Бартолди.

Почитателите на Менделсон твърдят, че през 19-ти век единственият, който можел да се мери с него, е великият Моцарт.

Съвременниците на Менделсон го определяли като дете чудо, защото започва да взима уроци по пиано на 6-годишна възраст, на 15 написва първата си симфония за оркестър, а на 16 създава „Сън в лятна нощ“ за пиесата на Шекспир.

През младите си години Менделсон работи като следва класическите традиции в музиката. На 20-годишна възраст изпълнява за първи път “Матеус Пасион” на Йохан Себастиан Бах – 80 години след смъртта на известния композитор. Прави няколко турнета като пианист в Европа, по-късно заема престижни музикални постове в Дюселдорф. Менделсон е основател на Лайпцигската консерватория. Сред прочутите му творби са „Концерт за пиано и оркестър“, „Концерт за цигулка и оркестър“, „Италианска симфония“, клавирни пиеси и сонати, квартети, кантати и много други.

Сборникът, известен като Lieder ohne Wort („Песни без думи“), състояща се от 49 къси пиеси за пиано, композирани за начинаещи пианисти, е един от последните му шедьоври, които оставя на света.

През 1838 г. се жени за Сесил Жанрено. Бракът му е нетипично спокоен в сравнение с другите композитори от този период. Творци като Шопен, Лист и Берлиоз, които биват силно повлияни от бурните си романтични връзки, докато Менделсон се наслаждава на семейната си идилия. От брака си със Сесил, Менделсон имал пет деца.

Освен като един от най-известните представители на романтизма в музиката, Менделсон е запомнен от поколенията и като първия диригент, който използва диригентска палка. И разбира се, най-вече със своето световноизвестно произведение, съпровождащо брачните церемонии в хиляди ритуали по света и до днес.

„Сватбеният марш“ е част от увертюрата „Сън в лятна нощ“, годината на създаването на марша е 1842, а на 25 януари 1858 година той е изпълнена за първи път в Лондон. „Сватбеният марш“ се утвърждава като такъв след сватбата на принцеса Виктория (дъщеря на кралица Виктория – Англия и принц Федерик Уилям – Прусия).

Не всички хора обичат класическа музика, но дори и  тези, които не са почитатели  на тази област сигурно са изпитвали тръпка, слушайки прословутия “Сватбен марш” на Менделсон. Може би много често, някой от Вас си тананика несъзнателно „Сватбения марш“! Наистина в цяла Европа (и не само) той е част от най-прекрасната церемония за всеки човек – моментът, в който младоженците се вричат в любов и вярност един към друг.

За жалост след серия от сърдечни удари,  Менделсон почива на 38 годишна възраст на 4 ноември 1847 година, но след себе си оставя  неизмеримо богатство.