„Лудогорие“ гостува на Стара Загора

На 24 януари 2023 г. в Художествената галерия на Стара Загора се откри изложба „Лудогорие” с 42 избрани творби от изданията на Националните изложби „Лудогорие” – Разград /2013-2021/. Гостуващата колекция е на Художествена галерия „Проф.Илия Петров” – Разград.

Изложбата се организира от Община Стара Загора, Художествена галерия-Стара Загора и Художествена галерия „Проф.Илия Петров” – Разград.

Тази изложба е реален отговор на едни традиционни взаимоотношения между нашата Художествена галерия и Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград с разменни гостувания на изложби, -съобщи за медията ни изкуствоведът проф.д-р Марин Добрев, директор на Старозагорската художествена галерия.- В края на миналата година – ноември и декември, нашата галерия гостува с избрани произведения от Квадреналето „Митовете и легендите на моя народ“. Тази изложба включва избрани произведения от националните изложби „Лудогорие“.

По принцип темата „Лудогорие“ на общи художествени изложби, тръгва още през 1971 г и така се организира до 1975 г. Следва много голямо прекъсване от близо 30 години. От 2013 г. реално беше подновена. Произведенията, които са в Стара Загора са избрани от периода 2013 -2021 г. От този етап тя е обявена за биенале. През последните издания вече статутът допуска и чуждестранни художници. Затова в тази експозиция присъстват произведения на автори от Франция, Гърция и Румъния“.

Според проф. Добрев изложбата представлява представителна извадка от последните издания (2013-2021), в които са участвали близо 600 художници. Принципът в статута на „Лудогорие“ е наградените творби да останат за галерията. Така че, показаните в експозицията творби са наградени през различните години.

Старозагорската публика ще види произведения на художници, с които вече се познава около квадриналето „Митовете и легендите“, в което са участници. Сред тях са произведения на Тодор Тодоров, Никола Певичаров, Димитър Чолаков, Мартина Караиванова, Ивелина Иванова, Ганчо Карабаджаков и др. Платната са светли, наситени с оптимизъм и романтика, подвластни на темата за човека и земята.

Освен живопис, още в началото на Националната изложба „Лудогорие“ участват и графика и скулптура, част от които могат да се видят и в старозагорската експозиция.

В „Лудогорие“ като цяло се търсят темите на деня. По статут няма определена насоченост, свързана с портрета, с различни теми…От тук и тази пъстрота и възможност всеки от авторите да представи онова, което е характерно за него, а не да търси конкретиката на темата, – коментира проф. Добрев.- Повечето от нещата са свързани с природата, с човешките метаморфози, със сезоните на човека и на природата. Но голямата част от произведенията са търсени като метафори за човека и неговите взаимоотношения със земята“.

Чрез тази изложба любителите на изобразителното изкуство в града на липите ще добият приблизителна представа да облика на Националните изложби, които се правят в Разград.

Експозицията ще остане до 24 февруари 2023 г.

Росица Ранчева