Колекционерът Георги Туртуриков дари експонираната си изложба от 225 календари на Регионална библиотека „Захарий Княжески“

На 23 януари 2023 г. при официалното закриване на изложбата от календари на тема „Стара Загора – град муза“ , колекционерът Георги Туртуриков обяви, че дарява цялата експозиция на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора.

Започваме Новата 2023 г. с изложба посветена на Стара Загора по простата причина, че това е нашият град, обясни авторът. – Той е бил стимул на много хора през годините – поети, художници, архитекти спортисти, артисти, строители, учени, журналисти и т.н. Някои от тях могат да се видят.

Понеже става дума за нашия град, реших не само аз да си гледам колекцията, но и други мои съграждани и гости на града да им се порадват, да установят разликите, особено в малките календари, какво е било преди и какво е сега. По този начин имаме възможност да проследим промените в града ни през годините“.

Следващата изложба от календарната колекция на Туртуриков вече е обсъдена и планирана кога да се реализира отново в Регионалната библиотека. Според него тя ще бъде по-богата и по-голяма от тази.

Георги Тургуриков е приятел на библиотеката ни- обяви Мима Атанасова – специалист в отдел „Срещи и събития“ на библиотеката. – Това не е първата ни среща с неговите колекционерски интереси. Той отново засвидетелства доверието си към нас. Изложбата е изцяло негова идея и то да се реализира в първия работен ден на новата 2023 г.“

Г-жа Атанасова връчи на Георги Туртуриков Свидетелство за дарение от името на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ . Тя обяви решението на ръководството да се намери подходящо място в сградата на институцията, където всичките 225 календара – джобен формат, настолни и стенни ще бъдат постоянно експонирани и надграждани във времето.

Календарите ни дават шанс да се върнем назад, да погледнем какво е било преди 20, 30, 40 години…Най-старият представен календар е от 1934 г., т.е. преди 89 години. Може на някой да се видят ретро, с не толкова модерна визия на днешните календари, но така или иначе всеки екземпляр носи знака на времето, в което е създаден .

Няколко неща правят колекцията уникална: Тя изцяло е дело на Туртуриков, дори и плакатът е негова идея и изпълнение. Адмирации и респект заслужава темата -“Стара Загора в календарите“ и разбира се посвещението „Стара Загора-град муза“.

Колекционерът каза и нещо любопитно. През определен период от 14 години, дните в календарите се повтарят абсолютно точно. Например календарът от 2006 г. е еднакъв с календара от 2023 г. и може да се ползва. За 2023 г. може да се ползва същият календар от 2017 г. Той важи и за 2034 г. Така периодически те могат да се използват, ако са достатъчно ценни и носят достатъчно текстова или визуална информация.

Георги Туртуриков е роден на 21 юли 1963 г. в София. От 1989 г. живее и работи в Стара Загора. Има висше историческо и юридическо образование. Правен сътрудник е на общинския омбудсман (общественият посредник на Стара Загора). Автор е на книгите „Възкресението на Апостола или кога всъщност е роден Васил Левски“ – първо и второ допълнено издание; Да живееш по български“; „История на Старозагорската адвокатура“, „История на Хасковската адвокатура“, „История на Ямболската адвокатура“ и др.

Избран е за Будител на Стара Загора.

Росица Ранчева