Премиерата „М.М.Е. кой пръв започна“ на ДТ „Гео Милев“ – между „да“ и „не“ !

На 17 януари 2023 г. на сцената на Културен център Стара Загора Драматичен театър „Гео Милев“ представи премиерата си „М.М.Е. Кой пръв започна“ от македонския драматург Деян Дуковски. Не можех да разгадая абревиатурите в афиша, докато не научих цялото оригинално заглавие :“Мамка му да е*а, кой пръв започна или с голяма бързина на стоене“. Интересно, защо трябва да се завоалира заглавието, след като пиесата е в афиша на театъра. Вярно с означение – не се препоръчва за лица до 16 г. Те точно това заградено в кръгче е „кукичката“ на любопитството за 14-15-годишните. В този смисъл предвещавам голяма посещаемост и успех на иначе смелия и провокативен проект.

Постановката е дело на екип в състав – режисьор Николай Йорданов, сценография и костюми – Никол Трендафилова, композитор – Давид Кокончев, плакат -Христо Христов и превод Ана Батева. Участват актьорите Ванина Йорданова, Велина Георгиева, София Джустрова, Сезер Сами, Красимир Ненков и Георги Ножделов.

Сцената е мрачна, натруфена със стари вещи, употребявани по времето на социализма, както определи сценографката : стари шкафове, стари телевизори, стари лампи, стари куфари, стара вана…Т.е. тази ъндърграунд среда в голяма степен е причина са събитията, които ще се развият по- нататък. И докато публиката заема местата си, „балерина“ реди като робот думи на безнадеждност, на безпомощност, на „нищо не се случва“… Друг, често повтарящ се ефект на през цялото време мрачна сцена, е пушекът и зловеща музика.

Всъщност „М.М.Е.“ представлява седем „опуса“, отделни сцени, които имат една линиялипса на комуникация между духовно ощетени млади хора, невъзможност или нежелание да преодолееш собственото си его, да намериш път към другия, болезнена потребност от любов, но бездействие да се бориш за нея и да я отстояваш. Теми и проблеми изключително актуални днес. Проблемът е как и на какъв език са поднесени.

Популярната българска псувня е най-безобидна в сравнение с изобилието на вулгарни и цинични реплики, прекалено екстремно поведение на героите , почти във всички сегменти. Надали животът е само черно и вонящо място за живеене, изпълнено с безнадеждност. Но сърдитите млади хора не виждат или нямат сили да видят светлината и красотата в него.

Да, в театъра всичко може да се покаже, да се хиперболизира, но все пак, според мене, трябва да има и в мярката мярка. Защото освен да провокира и да задава въпроси, театърът и възпитава. Махам с ръка на псувните и цинизмите, но се чувствам лично обругана и засегната за текстовете, „посветени“ на майките. Убедена съм, че дори в най-долнопробните кръчми, дори онези, които са стигнали дъното на живота, няма да си позволят такова брутално отношение…

Според режисьора Николай Йорданов жанрът, в който е реализирал постановката е параноя.

Трябва да имаме такъв театър, такава драматургия и драматург, каза на брифинг директорът Светла Тодорова. – От 27 години съм в ДТ „Гео Милев“ и такъв смел проект и провокативен спектакъл не е правен. С намерение съм да намерим и специално място за представяне на подобни постановки“.

„М.М.Е.“е дебют на професионална сцена на Ванина Йорданова, София Джустрова, Велина Георгиева и Сезер Сами. Те са завършили НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през миналата 2022 г. В Стара Загора са по проект „Младите в театъра“ по програма „Старт в изкуството“. Целта е на младите да се даде шанс и да останат за постоянно в театъра. Всички те, заедно с по-опитните Георги Ножделов и Красимир Ненков са изобретателни и органични в изграждане на образа на героите си. Всеки от тях влиза в „обувките“ поне на два-три персонажа. Огромна енергия изпълва сценичното пространство. Актьорите всеотдайно защитават героите си след тримесечни репетиции.

Очакваме ги с нетърпение в други, по-нормални постановки.

Росица Ранчева