Международно състезание със соколи „НЕБЕСНИ БОЙЦИ“ предстои

На 18.03 – 19.03. 2023 г. от 10:00 до 17:00 ч. в Исторически парк- Варна

Когато хилядолетното изкуство се срещне с новаторските технологии, се раждат „Небесни бойци“.

На 18 и 19 март т.г. предстои да бъдем зрители на истински небесен триумф.
Древните традиции ще се срещнат със съвременните технологии. Гравитацията ще се пречупи пред погледа на публиката.

Изпълнявайки маневри с висока трудност, соколи и соколари ще дебютират на Фестивалната зона край Исторически парк.

Пристигнали от България, Балканите и Близкия изток, птици и треньори ще демонстрират за първи път пред българската публика въздушно превъзходство и завидно спортно майсторство.

За мнозина обучението на соколи е като спорт на богатия елит. Символ на статус и белег за благородническо потекло, много от соколите струват повече от ферари, а някои дори се возят в първа класа на елитни авиокомпании.

Днес в обучението и тренировките на соколите се прилагат вековни техники за лов, но за нови цели, като конкурси и състезания за високи спортни постижения.

На 18 и 19 март т.г. Фестивалната зона на Исторически парк ще бъде сходна на Саудитска Арабия.

Аристократите на въздушния свят ще заемат места на стартовата линия и ще полетят в небето със скорост 386 км/ч. Крилатите машини на Формула 1, най-бързите състезатели в животинския свят не само ще премерят ловкост, бързина и спортни качества, но и ще демонстрират на живо древното наследство – соколарството,

Номинираните от професионално жури първенци ще бъдат поощрени с парични и предметни награди, осигурени от домакина и организатор на събитието – Исторически парк.
Провеждано под егидата на Българския соколарски съюз (БСС) и „Българска школа за старинни воински изкуства – ВЕЛИЧИЕ“, състезанието ще протече в няколко етапа и различни дисциплини.
Регламентът и Общите условия на състезанието ще бъдат публикувани на web страницата на Исторически парк, както и цените на атракциони, настаняване и изхранване.

В рамките на състезателните дни гостите на комплекса ще се насладят и на най-новата ни и вълнуваща атракция „Джип сафари & Соколарско шоу“ (Jeep safari & Falconry show)
– иновативен туристически проект, отговарящ на повишеното търсене в областта на приключенския туризъм, който съчетава в себе си богатството на една древна културна форма с модерния свят на сценичните шоуспектакли, високите скорости и приключенския дух!

Съхранявайки древната традиция за обучение на хищни птици и поддържайки жив духа на старите българи – соколари, туристическият комплекс ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК ще се превърне в истински храм на „Небесните бойци“.

Регламентът и Общите условия на състезанието ще бъдат публикуван на web страницата на Исторически парк: www.ipark.bg

Такса за Фестивална зона:
Възрастни: 12 лв.
Деца: 6 лв.
Закупилите билети за Исторически парк получават безплатен достъп до Фестивална зона.