„Големият шлем“ на студентката на годината

Ивана-Антония Гайдарова, студентка по ветеринарна медицина, направи своя първи „Голям шлем“ – отличен успех, научни постижения, награди в спорта, обучение по програма „Еразъм+“.
Студентката от 4-ти курс на Ветеринарномедицински факултет (ВМФ) при Тракийски университет – Стара Загора получи престижното отличие „Студент на годината“ за 2022 г., малко преди да замине за Германия, в Университета „Юстус Либих“ в гр. Гисен – първо на летен стаж, а след това и на обучени в рамките на програмата „Еразъм+“.
Ивана-Антония изненадва немските преподаватели с задълбочените си знания по хирургия и вътрешни болести, и с голямото желание да участва във всички практики, свързани с лечението на екзотични животни. Така от Германия, заминава за Тайланд, където работи в Спасителен център за диви животни. Успява да върне към живота обезводнен слон, слагайки на ушите му абокат и да лекува маймуни.
В момента студентката, родена в Асеновград, продължава обучението си в Германия. Благодарна е на ръководството на ВМФ за стимулирането на младежите да се развиват чрез различни международни проекти. Тя споделя, че програмата на обучение по ветеринарна медицина в Стара Загора е по-добра като структура на предметите в различните курсове, за разлика от тази в Германия, но може да се подобри по отношение използването на съвременната техника. Според Ивана-Антония, немските й колеги са отвикнали да пишат на ръка, защото вече ползват само таблети. Лекциите са в хибриден вид и са задължителни за посещение.
В университета в Гисен много се стимулира участието в спорта и културата. Ивана-Антония от 9 годишна тренира баскетбол, била е дълги години състезател на отбор „Асеновец“, с който става няколко пъти шампион на България. И сега в Германия един семестър ще тренира и ще се състезава с университетската петорка. Има желание да се включи и в създаването на филми  във ветеринарното кино на факултета.
Избира професията на ветеринарния лекар под влияние на своя дядо, израствайки край животните и лекарствата. Днес все още не знае в каква посока да поеме след дипломирането – към екзотичните животни или към научната кариера в областта на имунологията.
Стоянка Пастърмова