2080 бебета са проплакали през 2022 г. в трите АГ- клиники на Стара Загора

На днешния ден на Родилната помощ, най-големият подарък за всички, отдадени на тази най-висша професия – посрещането на новия човек на земята са родените бебенца. За миналата година общо 2080 за тези най-щастливи мигове и на родителите и на акушерите.

Най-много са бебенцата на университетската клиника 1231, за съжаление доста по-малко в сравнение с предходната година, когато те са били 1350.

Клиниката на д-р Николай Христов Ния Мед е посрещнала 439 дечица, приблизително колкото са били и през предходната година.

Д-р Калина Пиперкова и нейният екип от Болница „Тракия“ – Център са хванали 410 старозагорчета. За празника в това отделение разказва в репортажа си Стоян Стратиев. Снимките са също от това събитие:

На Бабинден сапунът се плъзна леко в АГ отделението на Болница „Тракия“

Старият български обичай „измиване ръцете на акушерката по традиция беше проведен на пъстро тържество във фоайето на Болница „Тракия“ – Център, където е разположено Акушеро-гинекологичното отделение.

Ръцете на завеждащата отделението, д-р Калина Пиперкова, изми младата родилка Кристина, която тази сутрин в 7,45 минути роди по нормален път момиченце Дария с перфектните мерки 3,460 кг и 51 см височина. На четвъртия час от раждането на второто си дете, родилката Кристина беше в отлична кондиция и благодари на лекарския и акушерски екип на Болница „Тракия“ и специално на д-р Виолета Иванова, която ръководи раждането.

Поздравителни адреси до екипа на акушер-гинеколозите от Болница „Тракия“ изпратиха кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, Регионалната здравно-осигурителна каса, РЗИ.

За д-р Пиперкова имаше специална изненада от собствениците на Болница „Тракия“, семейство Колеви, които ѝ подариха 5 оригинални звездички с имената на петте внучки във фамилията, всяка от които е била родена именно тук – в Болница „Тракия“

Д-р Пиперкова получи специален поздрав от дамите на Инър Уийл клуб „Берое“, в който самата тя членува и е инициатор на редица кампании в полза на жените и обществото. Разкошен букет с пожелание за здраве и още сбъднати инициативи поднесе президентът на Инър Уийл клуб „Берое“, стоматологът д-р Бушкалова.

Д-р Пиперкова поднесе своите най-искрени благодарности към целия екип на ръководеното от нея АГ-отделение – д-р Пламен Янев, д-р Стефан Бузалов, д-р Виолета Иванова, началникът на неонатологично отделение д-р Жанета Узунова, на своята „дясна ръка“ старшата акушерка Жана Господинова, на д-р Иван Иванов, д-р Таня Начева, д-р Татяна Гидикова, д-р Ясен Трифонов, д-р Генадий Тотев.

Моята най-голяма гордост е, че в екипа ми има много млади лекари – това е на първо място д-р Божидар Василев, който е специалист акушер-гинеколог и започна втора специалност по хирургия, също, д-р Симона Велева и д-р Галина Станева, която е специализант по акушерство и гинекология“, сподели д-р Калина Пиперкова.

Тя не пропусна да спомене с благодарност и доайена на акушер-гинеколозите в Стара Загора – д-р Атам Саркисян.

За съжаление на Бабинден не можем да не споменем тревожната тенденция за намаляване броя на ражданията, отбеляза тя. Миналата 2022 година отделението завършва с 410 раждания, което отново е по-малко, в сравнение с предходни години. „Цифрите сочат, че от първата пълна година, в която работи АГ отделението на Болница „Тракия“ до днес, раждаемостта в страната е намаляла с 22%. Намалението за тези 10 години при нас е със 7 процента, но това не ни успокоява. То е резултат от задълбочаващата се демографска криза, а тя – от факта, че младите хора не намират добра реализация у нас.

По традиция специален поздрав към АГ отделението отправиха малките балерини от школата на Снежана Дескова, които представиха три прекрасни танца.