Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора на 4 март2023 г.

Празничен букет от неповторими емоции, багри и звуци ще предложи на жителите и гостите на Стара Загора на 4 март завърналият се след тригодишно отсъствие Фестивал на маскарадните игри. Двадесет и второто издание на пъстрата и любима на малки и големи фиеста ще започне в 10.00 часа и в продължение на 5 часа на Античния форум „Августа Траяна“ ще си дадат среща около 500 атрактивни кукери от Шуменско, Пернишко, Бургаско, Ямболско, Силистренско и други близки и далечни краища на страната. Близо 20 са групите, които вече трескаво се готвят за очакваното с нетърпение събитие, сред които и кукерският състав при НЧ „Отец Паисий 1890“ с. Лесичово, област Пазарджик, вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“.
Вълнуващата проява, част от богатия Културен календар на Община Стара Загора, ще събере на едно място страховито колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и други маскирани персонажи, които ще огласят с мощния звън на огромните си хлопки и медни звънци античното пространство, прогонвайки злите сили, студа и тъмнината.
Фестивалът на Маскарадните игри се организира от Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев 2005“, НЧ „Настроение 2017“, Общество за фолклор и Регионален исторически музей.
Снимка Жейна Желева