Честит Рожден ден на Играта „Скрабъл“

Играта Скрабъл

Веднъж английската кралица Виктория прочела изключителна книга. Била толкова впечатлена от “Алиса в Страната на чудесата. Алиса в Огледалния свят”, че изпратила на автора благодарствено писмо и молба да й изпрати и следващата си книга. Луис Карол удовлетворил молбата и пратил на Виктория следващата си творба. Тя била … “Начален трактат за математическата детерминанта”. Всъщност Карол или Чарлз Лютуидж Доджсън, както било истинското име на писателя, бил преподавател по математика в Оксфорд и автор на книги със забавни задачи. Измисля историята за Алиса, за да забавлява 4-годишната дъщеричка на декана на колежа, в който водел лекции.
Доктор Доджсън отделял голяма част от времето си за фотографията, театъра и писането. Но той си имал и други страсти. Постоянно измислял различни рационализации, които по-късно даже влезли в употреба. Изобретил шахмат за пътешественици, в който фигурите влизали в улеи в дъската и се закрепвали с малки штифтчета. Измислил и приспособление за писане в тъмното.
В математиката пък Карол създал методи за проверка делението на 17 и 19, мнемонични методи за запомняне на поредица от цифри и много други. Негова е и ранната версия на игра, която днес наричаме “Скрабъл”.

Световноизвестната игра „Скрабъл“ се появява на пазара на 19-ти януари 1955 година. Всъщност играта е създадена още през 1929 г. от американския архитект Алфред Мошър Бътс. Истинска популярност обаче тя добива едва през 1948 г., когато интерес към нея проявява бизнесменът Джеймс Бруно. Той я кръщава „Скрабъл“ и променя правилата. В този си вид играта достига до наши дни.
Интересът е толкова голям, че през 1991 г. е организиран световен шампионат, който се провежда на всеки две години.
Скрабъл е игра на дъска, на която трябва да се съставят думи от отделни букви. Играе се от 2 до 4 човека върху табло с размери обикновено 15 на 15 квадрата. Използват се плочки, върху които има написана буква от азбуката и броят точки, които тя носи на този, който я е поставил върху таблото.
Целта на играта е да се състави дума от плочките, които държи всеки играч, като в същото време думата се съчетае с някоя или някои от думите от таблото, да поставите и наредите колкото е възможно повече букви и да съберете максимум точки. Тази игра може да се играе от двама или повече души и е приятен повод за събиране на семейството или приятелите.

Фенове на играта са Киану Рийвс, Стинг, Мел Гибсън.

Ползата от нея:
– Увеличавате словесния си запас, тренирате паметта и вниманието си, систематизирате мислите и чувствата си.
– Децата учат едновременно български и математика.
– Често интересът побеждава конкуренцията и сложните ситуации се коментират от всички играчи. Така че това е една “отборна” игра.

В България по книжарниците може да бъде намерена като „Игра с думи“. Приятно забавление!