В старозагорското село Оряховица отбелязват Бабинден

На 21 януари 2023г. /събота/, от 11.00 часа, в старозагорското село Оряховица ще отбележат Бабинден, като пресъздадат обичаите за празника. Организатори са местното НЧ „Развитие – 1918“. Идеята на събитието, което кани жители и гости на населеното място да бъдат част от Бабинден, е да се покаже и съхрани българската традиция.

Организаторите са предвидили цветна и интересна програма – мъжете ще влязат в ролята на млади булки, а дамите ще се превъплътят в мъже, облечени с потури и ризи. Съпроводени от фолклорни песни, млади и стари ще се пренесат на площада за почерпка с домашна пита, както и извиване на кръшно хоро.

Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари или на 21 януари, по стар стил, в чест на бабата, която е изпълнявала ролята на акушерка в селото. Той е свързан със семейните обичаи. Денят е един от големите народни женски празници. Обредността му е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. От 1951 година ,21 януари е обявен за Ден на родилната помощ, акушерките и гинеколозите.