След 120 г. чирпанлии издадоха Бунтовния лист „Свобода или смърт“ на Яворов

По време на 55-тите Яворови януарски дни в Чирпан, започнали от 13 януари 2023 г. послучай 145 г. от рождението на гениалния поет Пейо К.Яворов, Фондация „Яворов“ и Община Чирпан издадоха 12-те броя на ръкописния хектографски Бунтовен лист „Свобода или смърт“.
🔥Председателят на Фондация „Яворов“ Тодор Иванов представи 12-те броя на ръкописния хектографски Бунтовен лист „Свобода или смърт?“, списвани от Яворов през 1903г. в Македония, събрани и издадени. Книгата излиза благодарение на Фондацията и Община Чирпан. Спомоществовател е и инж. Георги Зъбчев – собственик на „Бъдещност“ АД и зам.-председател на Фондация „Яворов“.
🔥„Уникалността на бунтовните листове идва от това, че автор, редактор и разпространител им е Пейо Яворов – знак за огромното доверие, което му има ВМОРО. Преписвани са от четника Димитър (Мицо) Кирилиев с хектографическо мастило и са достигали, както казва самият поет-революционер „от село на село до четирите македонски ветрища“, с цел подготовката на въстание“, каза Иванов. Изданието е в памет на проф. Димитрина Нанева (починала внезапно през 2022г.) – правнучка на Яворов по линия на племенницата Малина.
🔥Оригиналните 12 бунтовни листове, форматно почти еднакви с малък, четиристраничен софийски вестник по онова време, се пазят в Националната библиотека. Текстовете от брой Девети, написани за Великден преди 120 години оживяха от особено вълнуващия глас на актьора Ивелин Керанов. Той изнесе и рецитал по стихове на Яворов, пренасяйки разчувстваната публика във вдъхновението на гениалния поет.
Долап.бг