Амбициозен е културният календар на Община Чирпан за 2023 г.

Отчитайки огромното значение на културата за просперитета на Община Чирпан, лично кметът Ивайло Крачолов представи на брифинг в Стара Загора акцентите в Културния календар за 2023 г.

Преди да Ви запозная с акцентите, искам да благодаря на целия екип в отдел „Култура“, който положи огромни усилия през месец декември миналата година да стикова тази програма, каза г-н Крачолов. – Целта ни е да организираме и проведем първата мащабна проява, посветена на 145-годишнината от рождението на Яворов, така както заслужава той и всички останали така, както очакват чирпанлии“.

Миналата година общината възстанови Конкурса за млади фолклорни изпълнители „Атанаска Тодорова“. По препоръка на музикалните академии, тази година провеждането му ще бъде през пролетта.

В годините назад, в лицето на Веселин Джанкардашлийски, председател на НЧ „Яворов“ и виден музикален педагог, Чирпан беше домакин на най-големия в страната конкурс за млади акордеонисти. Това събитие създаде едни от най-големите изпълнители в страната, включително и Почетният гражданин на Чирпан Атанас Стоев. Тази година Община Чирпан слага началото на първия Национален конкурс за млади акордеонисти на името на Веселин Джанкардашлийски. Провеждането му ще бъде през пролетната ваканция.

Традиционният празник „Никола Манев“ тази година ще бъде обогатен с Международен пленер по живопис „Никола Манев“.

Предстояща е работна среща с акад. Росен Милев, който е най-видният изследовател на манастира „Св. Атанасий“ в село Златна ливада. Тази година на 2 и 3 май 2023 г. ще се състои голяма международна конференция. Досега са потвърдили участие професори от Германия и Италия. Очаква се освен от България, учени и от други европейски страни. Темата е „Св. Атанасий“ – най-старият манастир в Европа“. Новите изследвания потвърждават това на 100 %. Традиционният фестивал „Гласовете на Тракия“ тази година ще е друдневен и ще предхожда конференцията (30 април и 1 май).

Другото голямо събитие, което се очаква да бъде в много по-голям мащаб от миналогодишното, е Международният фестивал на лавандулата (14-18 юни). Като партньори по Европейската програма ще участват Община Ниш, общини от Черна гора, Молдова, още три общини от други три държави. Тяхното участие е и за изграждане на Музей на лавандулата в Чирпан. Участниците са на изключително високо ниво. С много от тях има предварително сключени договори.

Според кмета, миналата година е имало над 20 000 участници във Фестивала на лавандулата. Очакването е тази година те да са над 30000.

Община Чирпан е официален партньор на Рокфестивала „В долината на виното“ в Мидалидаре. Гвоздеят тази година ще бъде „Скорпионс“. Миналата година са били продадени над 45000 билета. Очакванията за предстоящия форум са да са много повече.

Хубавото тази година е осигуряването на средства за основен ремонт на пътя Винарово-Могилово. Вече е избрана фирмата изпълнител- уточни Крачолов.

Тази година ще е двудневен Празникът на лютеницата и чирпанската наденица през месец септември. Готова е и програмата за празниците на Никола Манев -14-15 септември.

Заедно с Мидалидаре, Чирпан ще бъде домакин на международен форум на пенливите вина. Идеята е да присъстват едни от най-големите технолози и солиери. Да има и научна част за най-новите постижения в тази област. Вече работи залата за естествени пенливи вина. Там се предлага най-атрактивния винен тур в Европа . Всичко е изцяло дигитализирано, с холограми, с видеостени, нещо което го няма никъде в Европа. Това събитие ще бъде обогатено и с пленер за млади театрали“.

През месец ноември 2023 г. Община Чирпан кандидатства директно към Европейската комисия по Европейската програма за развитие на Дунавския регион. От настоящата 2023 г. всяка държава, която граничи с река Дунав, има право да кандидатства. Условията на програмата са да има минимум три международни партньори. Чирпан е водещ партньор. Подаденият бюджет е малко над 1.5 млн евро за всички общини. Основната задача по този проект е „Надграждане на административния капацитет в управлението на културните институции и популяризиране на културно-историческото наследство на всяка община“. Всяка община ще организира няколко големи форума, на които ще гостуват партньорските общини, включително и общини, които реализират подобни проекти по тази програма, определени от Европейската комисия.

Чирпан ще сложи началото с Международния фестивал на лавандулата. Ивайло Крачолов уточни, че първият сегмент от кандидатската програма е одобрен. Очаква се окончателното положително решение да стане до края на м. февруари.

По инициатива на местна инициативна група, по друг проект Чирпан участва с още една българска община – Самоков и с три общини от Словения. Финансирането по този проект е свързано с изграждането на музейни експозиции, които показват характерни поминъци за съответния регион. Самоков ще прави музей, свързан с производството на картофи, а Чирпан – за изграждане на музейна експозиция на лавандулата. Тя ще бъде разположена в сградата на бившото туристическо дружество в централния градски парк. Проектът е във финална фаза и предстои сключване на гранд меморандума за неговото изпълнение. Отделно от това до края на месец март т.г. Община Чирпан ще кандидатства пред Европейската комисия за около 2 млн лв. за друг, много голям проект за дигитализация, реставрация, модернизация и консервация на културни институции. Идеята е да се осигурят ремонтни дейности за Историческия музей и за консервация, реставрация и експониране на археологически обект „Карасура“.

Росица Ранчева